100 - трета част

Започва третата част от стотния пост на моя блог. Този път съм ви подготвила един много интересен италиански “коктейл” от неща, които са типично италиански.
Дано ви е приятно и това ново пътешествие е моята Италия.

61. Gratta e vinci

Буквалния превод на Gratta e vinci е “Търкай и печели”. Мноооого са пристрастени към хазартните игри италианците и то в огромен мащаб. Ротативките - слот игрите са едно от любимите им занимания. Онлайн залагането също.
Но Gratra e vinci бие всички рекорди по продажби в Италия.
Тази мигновена лотария се е появила официално в Италия с финансов закон от 1994 година при правителството на Карло Кампи.
По-нататък лотарията се е разрастнала с много бързи темпове. Общо взето от древен Рим на политическо ново се практикува залъгването на народа с временни средства за успокояване чрез “хляб и зрелища”/ panem et circenses. Тогава гладиаторски игри и смърт, а днес културни картончета за търкане до припадък и шарени блестящи казина или игрални зали. Все същото е както го е казал Ювенал преди векове, само дето сега методите са по-малко варварски, безкръвни и цивилизовани.
Първенец в семейството на Gratta e Vinci е билета la FONTANA della FORTUNA (Фонтанът на късмета) с всеизвестния фонтан Fontana di trevi в Рим нарисуван на билета.
В този фонтан е известно, че се хвърлят монети за късмет и любов. Именно заради тази му слава като фонтан на късмета, на него е бил кръстен първия лотариен билет. Целта на билета била да се изтъркат и излязат максимален брой фонтани вместо кръстчета. Тогава билета струвал 2000 италиански лири (около 2 евро днес).
Има туристическа версия на заветните картончета Win for life и една много известна Vinci casa (Спечели къща), която е пожънала също огромен успех, a безспорния лидер сред билетите на Gratta e Vinci е билета Miliardario (Милиардер). Пълна лудост!
Внимание : аз не съм противник на хазарта, но и не го одобрявам, когато се превърне в зависимост, защото има пагубни (понякога дори и трагични} последствия за тези които го упражняват и за заобикалящите ги. Моята лична история е пряко свързана за лошо или за добро с човек, който пред очите ми проигра десетки хиляди евро за по-малко от половин година и знам много добре как функционира тази “игра”. Това е болест, зависимост, слабост и източник на много от проблемите на упражняващите я и близките им.
Аз съм търкала точно един път Gratta e vinci ей така на шега и спечелих 10 евро, но аз принципно имам огромен късмет във всякакви томболи, лотарии и награди - една награда да има, аз ще я грабна. Не искам обаче да проигравам късмета си и много много рядко участвам в такива мероприятия. Италианците обаче ги обичат и купуват яко, киснат над ротативките с часове. Играта бинго,например, re редовно играят в къщи на големите фамилни събирания.
Наричат я Tombola. На нея съм играла, защото е вид настолна игра за тях и се социализирах по този начин.

62. Плажовете

Интересен факт за мен, е че аз не обичам много морето освен като средство за почерняване. Обичам единствено и ме успокоява шума на плискащите се морски вълни. По този повод аз съм отишла един единствен път на плаж в Италия, въпреки, че живеех в град на морето. Плажовете обичам да ги гледам, но не ми е никак приятно да съм на тях. Правя го насила просто да се въргалям по пясъка ако има пясък, защото много от италианските плажове са каменисти, а в Сицилия бяха даже вулканични (скалисти).
Но Италия е рай за тези, които обичат морето и плажовете. Ще ви представя класификацията, която за мен е най-правдоподобна. От нея се вижда ясно, че лидери по най-красиви и посещавани плажове са островите Сардиния и Сицилия. На мен лично ми харесва Амалфийското крайбрежие, не точно заради плажовете, а заради комбинацията плаж и стъпаловидно разположено селище. Умирам си да седна в някое кафе и да пия просеко гледайки отгоре плажа и морето.
Spiaggia dei Conigli, Lampedusa, Sicilia
Rabbit Beach https://goo.gl/maps/4JUyKUvrmpw за този плаж ви разказах в част първа на стотния блог. Този олаж е може би единствения, който наистина искам да посетя.
Cala Mariolu, Baunei, Sardegna https://goo.gl/maps/i3UN5CRbpkG2
Cala Goloritze, Baunei, Sardegna https://goo.gl/maps/qVRf9gVNFWH2
Cala Rossa, Favignana, Sicilia https://goo.gl/maps/ZwZt9YhwLkv
Spiaggia la Pelosa, Stintino, Sardegna https://goo.gl/maps/ZNPjiumi7dP2
Porto Giunco, Villasimius, Sardegna https://goo.gl/maps/yY1bQMujaYB2
Sestri Levante, Liguria https://goo.gl/maps/PqroaampiAG2
Spiaggia Cala Bianca, Marina di Camerota, https://goo.gl/maps/EY7Le1vus4A2
Spiaggia di Tropea, Tropea, Calabria
https://goo.gl/maps/EJUn13xfaCC2 в Тропеа между другото се отглежда известния червен сладък лук, от който се прави мармалад и то много вкусен. Имам пост за този лук в блога. Ако ви е интересно да научите повече за него можете да прочетете тук: https://italianissimobg.blogspot.com/search?q=тропеа&m=1
Is Aruttas, Cabrasi, Sardegna https://goo.gl/maps/6D5tk2xxVJ42. този плаж тук е нещо като нашия Градина.
За мен освен тези плажове в класификацията, има и още много прекрасни късчета море, които си заслужават да бъдат видяни. Едно от тях е плажа с розов пясък на Isola di Budelli отново в Сардиния. Точно този плаж обаче вече не може да се види, защото през 2013 е бил закупен за 3 милиона евро от новозеландски магнат и оттогава е частна собственост.
63. Диалектите
Такаааа… една от любимите ми теми са италианските диалекти. Обожавам ги. Харесвам неаполитанския и римския. Мога горе долу да говоря неаполитански, но разбирам абсолютно всичко от него.Щом преведох неаполитанска религиозна коледна песен и заедно с едно момче, на което помагах за италианския език направих дипломна работа за песента за шестица, значи се справям добре и да го чета. Италианските диалекти са цяла вселена от чужди езици, защото повечето имат много малко общо с литературния италиански език. На мен ми се е случвало с неаполитанци които знаят, че говоря италиански да коментират уж тайно на неаполитански и в момента, в който научиха, че съм разбрала всяка тяхна дума останаха неприятно изненадани. Колорита на диалектите е невероятен. Песните на диалекти са изключително красиви. Безспорно най-любимата ми песен на неаполитански е тази на Пино Даниеле Napule è, което означава Napoli è/ Неапол е. Сами виждате колко гласни (2 от 3} са различни само в името на града Napule - Napoli Можете да чуете тази прекрасна песен тук:
64. Италианските мъже
Няма да говоря за красотата или методите им на ухажване, а за други техни качества, които смятам за ценни. Не е тайна, че италианските мъже са особено романтични и влюбчиви. Харесва им да са сред жени, ценят и имат усет не само към женската красота, но и красотата и стила като цяло. Мога много неща да кажа за италианския мъж, но едно от основните е, че има стил (особено по-възрастните). Рядко може да се срещне разгащен, шишкав, несресан или неспретнат италианец. Винаги добавят някакъв акцент към външния си вид : кърпичка, шал, шапка, вдигната яка, очила или специфична, често гелосана прическа. Видя ли на мъж  вдигната яка на тениска с яка, това 90% е италианец. Просто ги привлича да изглеждат безгрижно-елегантни. И като цяло поведението им е такова - имат чувство за хумор, умеят да поддържат разговор, умеят да се приспособяват по техен си начин. Силно привързани са към семейството като цяло и по-специално към майката. По-скоро бих нарекла тяхната привързаност към майките им като болезнена, но принципно съм на мнение, че част от чара им до известна степен е тяхното специално отношение не само към майките им, но и към нежния пол.
Красотата е много дълбоко заложена в тяхната същност. Неслучайно едни от най-известните дизайнери, творци и хора на изкуството ако не са италианци, то поне са черпили опит от италианското изкуство и култура. Добри готвачи са - прави им удоволствие да готвят - аз поне не познавам италианец, който да не умее да готви. Ако ме попитат, кой е италианеца, който според мен най-добре представя, италианците като цяло, няма да мога да отговоря еднозначно, защото мнението ми за тях е силно раздвоено. Но ако трябва наистина да изброя един или двама бих избрала актьора Марчело Мастрояни (участва заедно с Анита Екберг във филма на Фредерико Фелини “La Dolce vita”)

и певеца Ерос Рамацоти.

Защо избрах точно тях? Мое лично усещане за италианците, е че дълбоко в тяхната същност са закодирани красотата, артистичността и музиката, а тези мъже, са техни символи.

65. Италианските жени
И за италианските жени имам да казвам много и прекрасни и доста неприятни неща. Разбира се, аз съм натрупала моя личен опит и той не е представителна извадка за италианската жена като цяло. Има много известни и “големи” жени сред италианките, които прославят италианската красота и качества. Има световно известни актриси, певици и модели, които красят кориците на много световни списания. Но италианката не е като София Лорен или Орнела Мути.
Ако трябва да съм честна основните проблеми в характера и привичките на италианските мъже произлизат от отношението на италианските майки към синовете им. Прекаленото дондуркане и глезотене на италианците даже до преклонна възраст от техните майки е омагьосан кръг в италианското семейство, от който няма измъкване.
Аз съм била свидетел как бизнесмен с огромни отговорности и ръководещ своя немалък бизнес, се обажда на майка си късно вечер, събужда я и дава пълен отчет какво е хапнал, какво има намерение да пийне (само един пръст уиски) и се съветва с нея дали това ще му се отрази добре след като е хапнал това, което е хапнал и утре трябва да става рано за редица бизнес срещи.
Майката явно изнесе дълга поучителна лекция на своя почти 60 годишен син, в която предполагам му е дала своите изключително ценни за него “препоръки”. След около 10 минутен разговор той остави телефона, отказа да изпие вече поръчаното 50 мл. уиски и припряно (почти гузно) поиска сметката за да отиде да си легне, без съмнение по препоръка на сънената загрижена за здравето му майка.
При тази сцена аз останах със зяпнала уста, безмълвна и се замислих колко усилия и безсънни нощи са коствали на тази грижовна майка за да осакати до такава степен своя син. Моя личен опит не отстъпва на този, който ви споделих. Но… не може да се отрече на италианките, че са безупречни домакини - готвят УНИКАЛНО, поддържат домовете си в безупречен вид, умеят да сплотяват семейството си по начин, който съм виждала само в едно италианско семейство. Те са стожер на семействата си - неуморни в усилията си да угодят на децата и съпруга си. Аз не съм влизала в разхвърляна или мръсна италианска къща - става разхвърляно когато се събере цялата фамилия. Тези жени са способни денонощно да готвят за цял полк внучета, деца, зетьове, снахи, баби, дядовци, чичовци, лели, братовчеди и всякакви знайни и незнайни роднини. И не стига че сготвят, но и след това превеждат дома си в първоначалния му вид. И така всяка неделя и за всички празници, когато семейството по закон се събира. Аз буквално съм изумена от енергията и изключителния майчински инстинкт, която имат италианките. Те са осезаеми - тези жени трептят, лицата им се озаряват, когато става въпрос за семейството и децата им. Възхищавала съм се и винаги ще съм във възторг от виталноста на италианката. Тя е пълна с живот и красота.
Когато си помисля за италианка пред очите ми са две картини.
Тази на темпераментната и страстна италианка в лицето на Моника Белучи във филма Малена
и тази на италианска майка(баба) пред котлона.

66. Италианския език и жестове

Всички се възхищават на красотата и мелодичността на италианския език. Много красив и изключително лесен за научаване език е. Аз лично почнах да го уча сама с един самоучител и дискове, които знам наизуст и слушах до припадък.
После си свалях италиански филми и песни, хващах речника и си ги превеждах сама. Така от дума на дума и от филм на филм се оказа, че аз мога да говоря основни неща. Убедена съм, че за тези, които не знаят и една дума на италиански ще е изключително лесно да се разберат с италианците, защото на помощ идват жестовете. Жестикулирането и размахването на ръцете на всички посоки е основен “аксесоар” към италианската реч. Когато към него се прибави и викането вече комуникацията става автентично италианска. Шегуват се с италианците, че ако им завържат ръцете, няма да могат да се разбират помежду си.
Италианския език е много богат и красноречив език - характерни за него са мекото произношение на думите, двойните съгласни и изключителната важност на интонацията в него. Едно изречение може да се разбере по два съвсем различни начина, ако не се спази интонацията в него. Особено въпросителните изречения. Няма да давам примери, но ще ви дам един лесен трик да се оправяте в Италия без да знаете и грам език. Ако се намирате в Рим например и търсите Фонтана ди Треви не е нужно да питате с цели изречения къде се намира фонтана, а просто трябва да извиете цялото наименование на фонтана все едно сте пред него и питате дали наистина това е фонтана. Аз никога не съм се губила в Италия именно по този метод. Безотказен е. Трябва само да извиете въпросително почти цялатс дума Trevi и се получава въпрос. А ако добавите и едно scusi, което значи Извинете или чростете, ще стане Scusi Fontana di Trevi (извито въпросително) и ето ви въпроса.
По - горе писах за италианските диалекти и споменах, че са много и разнообразни, но не посочих в коя област се счита, че се говори най-правилния италиански, а това казват, че е областта Тоскана. Аз обаче ще поспоря, защото в Тоскана много Х-кат. Ще дам един елементарен пример с думата Coca Cola там се чува едно Hoha Hola и така хич не звучи книжовно. За мен зоната, в която говорят най-коректния италиански е Умбрия.
Умбрия е централната част на Италия с централен град Перуджа - там където се правят бонбоните Baci Perugina, за които писах в част първа на стотния пост https://goo.gl/maps/wrUE5Emkrjm
Имам няколко поста с уроци по италиански, които можете да разгледате и да поучите с мен.
67. Biaggio Antonacci
Той е един от любимите ми италиански певци. Израстнал в покрайнините на Милано, Биаджо Антоначи е ненадминатия най-добър приятел на Ерос Рамацоти, с който и до днес са неразделни като братя. Харесвам едно тяхно участие заедно на концерт в Милано в изпълнение на песен на Лаура Паузини. Това е песента Tra te e il mare (Между теб и морето) https://youtu.be/prRTCnT-KvA
Много интересни факти има за него. Бил е гадже с дъщерята на Джани Моранди - Мариана Моранди. Страстен фен на Интер и футбола. Мога да кажа много неща за него, но някак си всичко излиза в песни, които ще споделя с вас всичките.
Започвам с песента Sognami (Сънувай ме) https://youtu.be/a3uO1q0tYYE
Друга прекрасна е Ti penso raramente (Мисля те рядко/ Мисля за теб рядко)
Още една уникална е Sappi amore mio ( Знай любов моя) https://youtu.be/roY_t-Gy1eA
Имам и още любимки… нооо няма да ми стигне поста.

68. Панна кота
В превод Panna cotta е варена сметана. Един от любимите ми десерти тъй като обожавам кремообразните и желирани сладкарски изделия, този е точно по вкуса ми. Самата сметана може да се ароматизира с кафе, ванилия и други аромати. Поднася се с много и различни заливки - сладко от плодове, ядки, ликьори, шоколад или карамел.
Типичен за северна, но го предлагат и в южна Италия. Ето една рецепта на Бон Апети за приготвяне на този десерт https://m.vbox7.com/play:961105fcfa
Има един списък лт 2001 продукта типични за Пиемонте (района, който се счита за родинатана Панакотата. Този списък е пълен с хранителни продукти типични за този район и в него влиза този десерт. Няма да сбъркате ако пробвате да си го направите или си го поръчате.
С буквичката П започват още няколко мои любими италиански десетюрта и тестени изделия : Пандоро, Панетоне, Панфорте, Панпепато, Пастичиотто и Пиньолата. Повечето от тях са каксообразни. Пан-защото  Pane на италиански означава хляб.

69. Тирамису и маскарпоне
Тирамисуто е сред любимците ми изобщо в италианската кухня. Много го обичам и хапвам с удоволствие, но любимо ми е сякаш да го правя с лъжицата от тавата, а не поръчано някъде. Приготвеното у дома тирамису е поезия от вкус и мирис. Аз съм го правила 1 или 2 пъти и ми се получава горе долу добре, въпреки че не е същото тирамисуто приготвено тук и това в Италия. Има явно там има някаква местна  магия, която е финалната нотка за едно добро тирамису. В моя блог има една импровизирана рецепта за тирамису, която ще споделя с вас, но ако се разровите из интернет ще намерите много други. Рецептата ще откриете тук:
https://italianissimobg.blogspot.com/2014/03/blog-post_8.html
Една от тайните за вкусното тирамису е вкусното маскарпоне.
То е италианско кремообразно сирене, сгъстено чрез добавяне на кисели субстанции като лимонов сок, оцет, лимонена киселина или оцетна киселина.
Маскарпоне може да се направи и използвайки сметана и остатъчната винена киселина от дъното или стените на винено буре. Наименованието вероятно произлиза от mascarpa, млечен продукт, приготвян от суроватка от стракино, или от mascarpia, дума на местен диалект в район Ломбардия (откъдето произлиза) за рикота.

70. Laura Pausini
Лаура е една от най-известните италиански певици. Родом от Фаенца. Има прекрасни песни, сред които много мои любими. Тя започва да пее в църковния хор на църквата, която посещава. Пее от малка, печели  Санремо, няколко пъти взима участие в Grammy Awards. Тя е една от най-стилните и премерени певици, които съм виждала. Обожава роклите на Валентино, но в черен цвят, който й е любим. Облича се като дъщеря си Паола. Фен е на Милан, любителка на кучетата и противник на диетите. Преди години отслабна много със диета за горене на калории, в която обаче не изключи любимата си паста - тортелините.
Ако трябва да съм, честна трябва освен Лаура тук да спомена и Лара Фабиан (белгийско-канадска поп певица, която изпълнява и на италиански, защото майка й е италианка).
Едно от най най най красивите изпълнения, което съм виждала лично на Испанския площад в Рим е именно съвместното на Лаура Паузини с Лара Фабиан и това е песента La Solitudine (Самотата) https://youtu.be/CebvCWsoU1I
Тази песен е посветена на детската любов на Лаура - Марко.
Песента “Perche non torna piu* (Защо не се връща вече) е посветена на Лаура и Симона, най-добрите й приятелки, загинали при автомобилен инцидент. https://youtu.be/xqUnD7zZBNk
Ще постна и още една песен в изпълнение на Лара. Това е Adagio, която е може би една от моите най-любими https://youtu.be/IaTKQNjXKy8
Най-любимата от песните на Паузини ми е Vivimi (Изживей ме). Това е песен, която винаги ме разплаква (а това е трудно). и която ми напомня за моето дете - чувствам я като моя. Тази песен тя изпълнява и с Биаджо Антоначи, Тициано Феро и те самите я пеят често в своите репертоари. Много красива и нежна песен, която аз обожавам и слушам постоянно https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10213155234534366&id=1199940570 .Vivimi е много типична италианска дума. Идва от vita, vivere - живот, живея. Означава буквално да живееш някой, да си с него, да споделиш живота му, да си част от него.
Това може да се отнася за хора, но може да се отнася и за емоции, места, моменти.
Най-красивия начин да изживееш едно място, е да го посетиш, но може и да изживееш емоциите на някой друг, който го обича и е в сърцето му.
С тази песен завършва третата част от моя стотен пост. Завършва с надеждата, да съм ви накарала поне малко да “живеете” моята Италия такава каквато я живея аз.

Коментари