Ядат ли се и как смокините с бодли?


Вчера си купих от  Lidl една кутия с 6 броя мой много любим плод, който тази вечер на тематична италианска вечеря похапнах с удоволствие.
Наричат го Fico d'India (кактусова смокиня), а латинското име на самото растение (кактус) е Opuntia ficus-indica. 
Това е типичен плод за южна Италия и по-скоро Остров Сицилия, но по принцип произлиза от земите на Мексико. След откриването на Америка чрез обмена на стоки е бил пренесен на останалите континенти, където поради резистентността си е можело да бъде отглеждан лесно на топъл южен климат.
Най-често днес расте в Северна Африка.
Този плод има сферична или овална форма и е разноцветен - червено, жълто, оранжево. Не узрява веднъж откъснат, което означава, че е препоръчително да бъде набран вече узрял. Много богат на вода и има много полезни качества сред които: силни антиоксидантни заради високото съдържание на витамини ( Витамкн С) и танини, приписват му качества за борба срещу диабета. Консумацията му се отразява благоприятно върху червата тъй като семената им съдържат пектин и фибри. Малко известен факт е, че този плод има високо съдържание на фосфор, който играе важна роля за мозъчната дейност и развитие и помага на нервната система. Когато се консумират в големи количества тези плодове могат да оцветят урината в червеникаво-розов цвят.
Препоръчва се за най-различни диети, но дневната доза е по около 4 плода разделени в 2 приема.

Използва се за направата на зеленчукови и плодови салати (салата Македония) , сокове, сосове, сиропи и сладолед.

Когато съм в Сицилия си купувам и ям с огромен апетит и е плод, който не бих отказала никога. Той е обаче малко труден за консумация ако не знаете как да го обелите.
Кората му е доста дебела и покрита с бодли - все пак е плод на кактус.
Обработката и обелването му се осъществява с ръкавици.
Първо многократно се измива под леденостудена течаща вода. Снопчетата бодли се отсичат до дъно с нож или ножици, но може да се махнат с кърпа. Въпреки всички манипулации по отстраняването на бодлите в основата на снопчето остават малки много неприятни бодлички, които ако се забият се вадят трудно и са доста дразнещи. Затова препоръчвам първото обелване на плода да се направи с ръкавици. Освен ръкавиците са ви необходими само нож и вилица.
Забивате вилицата в плода задържайки го, отрязвате на поне 1 сантиметър (даже 2 см.) двата края на плода.
След това прорязвате надълго кората без разреза да е дълбок.
С ножа забелвате полека подпъхвайки ножа между кората и вътрешността на плода.
Останалата част трябва да се отдели лесно.
Вътрешността е в нюанса на самата кора т. е червена, оранжева или жълта. В месото на плода ще забележите множество семена - те не се отделят, плюят или дъвчат. Просто се поглъщат заедно с плода. Вкуса е нещо между киви и грозде. Аз го обожавам, но не на всички допада да гълтат семената и не е плод по вкуса на всеки. Приготвила съм ви едно видео на италиански, в което е показано подробно как се бели: https://youtu.be/pXkKPIO039Y

В Lidl тези 6 бройки (500 гр) струваха около 4 лева, което в сравнение с цената в Италия не е много, защото там струва около 4-6 евро за килограм.
Естествено там са със съвсем друг вкус - много по-свежи и сочни, но и тези не бяха никак лоши. Препоръчвам ви да ги пробвате.

Коментари