Поредния италиански десерт

Откакто си седя вкъщи преоткрих удоволствието да готвя. Никога не съм била добра в сладкишите и десертите, но има две три рецепти, които владея много добре и всичките са на италиански десерти - тирамисуто и панакотата са може би най-добрите ми. С днешния пост ще ви представя десерта Panna cotta/Панакота.
Продуктите, които са необходими за приготвянето са следните:
250 мл. прясно мляко, 250 мл. сметана, 100 гр. захар, 1 пакетче ванилия, 
1 пакетче желатин, 1 портокал, 1 лимон, 4 супени лъжици мед
Сметаната и млякото се смесват. Добавят се настърганите кори на лимона и портокала, захарта и ванилията.Крема ври на умерен огън за 20 минути.
Желатина се разстваря в 150мл. хладка вода и се оставя да набъбне за 10 минути, вари се на водна баня за 10 минути и се оставя да изстине. 
Млечния крем се процежда за да се отделят лимоновите и портокаловите кори от млякото. Oставя се да изстине. След това към него се прибавя сместта с желатина. Разбърква се добре, изсипва се в купички, и се слага в хладилник докато стегне. Аз го оставям за една нощ - така става най-добре. Но в зависимост от силата на хладилника ви може да стегне добре и за няколко часа.
Изстисква се сока от лимона и портокала, към него се прибавят 4-те лъжици мед, разбърква се и се слага да ври на слаб огън докато се сгъсти. Така се получава нещо като гъст мармалад. 2-3 лъжици от него се изсипват върху сгъстения млечен крем както е показано на снимката. 
Panna cotta е един от най-известните десерти в италианската кулинария - най-разпространен в Пиемонте. Това е лесен и бърз десерт е поради малкото съставки, които го съставят. 
Някои твърдят, че това е по-лека версия на баварския крем, а други че е унгарски десерт. Основната версия за произхода на панакотата е че е прародител на сицилианския десерт "BiancoMangiare", който се е консумирал благодарение на арабското присъствие в Италия. Съвременната рецепта замества бадемовото мляко в оригиналната арабска рецепта с краве мляко. Панакотата може да бъде придружена със сезонни плодове, разтопен шоколад, сладка, мармалади или карамел. 
До сега не бях виждала такъв вариант на рецептата с лимон и портокал. Взаимствах го от книжката "Италианска кухня", част 5 от поредицата "Световна Кухня" на хипермаркети Пикадили. Надявам се да ви хареса и да ви е сладко :)

Коментари