В КУХНЯТА НА ИТАЛИАНЦИТЕ



МЕКИЦАТА НА СВЕТИ ДЖУЗЕПЕ - LA ZEPPOLA DI SAN GIUSEPPE


Мекицата на Свети Джузепе не е мекица като другите. Може би е най-известната мекица в Италия, но и най-нова като рецепта. Преди  нея има други видове мекици : класическата мекица (най-старата рецепта), Мекицата " Граффа" (австрийска рецепта с картофи) и не на последно място Мекица "Pastacrisiuta" (солена мекица с втасало тесто с мая).
Мекицата на Свети Джузепе е най-съвременната рецепта в семейството на мекиците.
От диетична гледна точка тя може да се приготви и на фурна, но класическият и начин на приготвяне е пържена.
На 19 март е празникът на св. Джузепе-покровител на дърводелците, бащите и пекарите. Тогава по улиците на Неапол пекарите  опъвали сергиите на улицата и предлагали на минувачите, мекици, изпържени пред очите им на момента!
В чест на светецът почитан по особен начин в Неапол, там тези мекици могат да бъдат намерени навсякъде. Предлага се по оригинална рецепта поръсена с пудра захар и канела. На някои места обаче може да я намерите и с крем.
Наименованието Zeppola  има няколко предполагаеми корена : от латински "zippus", което значи дървена стърготина, отново  от латинска дума "serpula"- змия, от формата на мекицата, наподобяваща формата на увита змия; "cymbala"- форма на поничка,с времето и известни фонетични промени cymbala е преминала в zippula и после в zeppola.; от думите  "saepula", saepiom,cingere - термини обизначаващи кръглата форма,; и от лизното име "Zi' Paolo"- предполагаемият "откривател"  пекар на мекицата.


Рецепта (за 6-8 порции)
Сладко от череши или сиропирани череши
Олио за запържване
За тестото:
6 яйца
300 гр. брашно
50 гр, масло
1/2 л. вода
пудра захар
За Кремът :
50 мл. мляко
2 яйца
100 гр. захар
80 гр. брашно
1 лимон
Начин на приготвяне на тестото:
1. Разбърквaт се водата и маслото в съд с малко сол, съдът се слага на огъня (средна степен), при първите балончета за завиране на водата, но не завряла, сипете пресятото брашно и бъркайте енергично 10 мин. докато  получената смес започне да се отлепва за стените на съдът.
 2. Отнемете от котлона и добавете 6 яйца, едно по едном и продължавайте да бъркате енергично докато се получи хомогенна смес. Може да се направи и с миксер на ниска степен. Сместта се осъавя да престои 20-25 мин.
Начин на приготвяне на кремът:
1. В отделен съд се разбъркват захарта и жълтъците на 2 яйца до получаването на гъст пянообразен крем. Добавя се брашното, бъркайки за да не се получават гранули. Добавят се млякото и 2 парченца лимонова кора
2. Съдът се слага на котлона и кремът се загрява без да кипи, бъркайки го енергично с дървена лъжица.
Пържене на мекиците:
1. Напълва се със олио висок съд или тиган
2, Формата се постига със сладкарски шприц с широка приставка като се оформят кръгове в чинийката на кафена чаша.
3. Една по една се пускат във горещата но не димяща мазнина и се оствят там докато се подуят, увеличава се леко огънят за да се дооцвети , изважда се внимателно за да не се начупи и се слага в абсорбираща салфетка.
4. Прогължва се с пърженето на 2-рата мекица но не във вряля мазнина
5. Когато мекиците са изпържени, отцедени от мазнината на салфетката и охладени се овалват в пудра захар и се слага в средата им малко крем и се завършва с лъжичка черешово сладко или сиропирана череша !
Познато ! Нали? Оказва се, че мекиците са универсална, интернационална рецепта, но тези на Св, Джузепе ги има само в Неапол.

Коментари

Публикуване на коментар