МЕКИЦАТА НА СВЕТИ ДЖУЗЕПЕ - LA ZEPPOLA DI SAN GIUSEPPE
Мекицата на Свети Джузепе не е мекица като другите. Може би е най-известната мекица в Италия, но и най-нова като рецепта. Преди нея има други видове мекици : класическата мекица (най-старата рецепта), Мекицата " Граффа" (австрийска рецепта с картофи) и не на последно място Мекица "Pastacrisiuta" (солена мекица с втасало тесто с мая).
Мекицата на Свети Джузепе е най-съвременната рецепта в семейството на мекиците.
От диетична гледна точка тя може да се приготви и на фурна, но класическият и начин на приготвяне е пържена.

В чест на светецът почитан по особен начин в Неапол, там тези мекици могат да бъдат намерени навсякъде. Предлага се по оригинална рецепта поръсена с пудра захар и канела. На някои места обаче може да я намерите и с крем.

Рецепта (за 6-8 порции)

Олио за запържване
За тестото:
6 яйца

50 гр, масло
1/2 л. вода
пудра захар
За Кремът :

2 яйца
100 гр. захар
80 гр. брашно
1 лимон



Начин на приготвяне на кремът:
1. В отделен съд се разбъркват захарта и жълтъците на 2 яйца до получаването на гъст пянообразен крем. Добавя се брашното, бъркайки за да не се получават гранули. Добавят се млякото и 2 парченца лимонова кора
2. Съдът се слага на котлона и кремът се загрява без да кипи, бъркайки го енергично с дървена лъжица.
Пържене на мекиците:
1. Напълва се със олио висок съд или тиган
2, Формата се постига със сладкарски шприц с широка приставка като се оформят кръгове в чинийката на кафена чаша.
3. Една по една се пускат във горещата но не димяща мазнина и се оствят там докато се подуят, увеличава се леко огънят за да се дооцвети , изважда се внимателно за да не се начупи и се слага в абсорбираща салфетка.
4. Прогължва се с пърженето на 2-рата мекица но не във вряля мазнина
5. Когато мекиците са изпържени, отцедени от мазнината на салфетката и охладени се овалват в пудра захар и се слага в средата им малко крем и се завършва с лъжичка черешово сладко или сиропирана череша !
Познато ! Нали? Оказва се, че мекиците са универсална, интернационална рецепта, но тези на Св, Джузепе ги има само в Неапол.
Ауууу, направо лиги ми потекоха!!! Кога ще ми дойдеш на гости да си наготвим италиански вкусотии?
ОтговорИзтриванеНеделя????
ОтговорИзтриванеДа ме почерпите и мене с такива!!!!
ОтговорИзтриванеСега ще ме накараш да се разготвя пак :-)
ОтговорИзтриванеe haide de :)
ОтговорИзтриване