Кростата със сладко от зрели смокини

Кростатата е може би един от най-старите сладкиши в италианската сладкарска традиция.

Неговата история е доста противоречива, но изглежда, че е от предхристиянската ера. Въпреки че около историята на кростатата има множество
различни легенди има един езическия мит за сирената Партенопе, който разказва как кростатата е била дадена от боговете на Партенопе в почит на нейното сладко пеене.
Заслугата за оригиналната рецепта се дължи на монахиня от манастира на С. Грегорио Армено.

Тази десерт е с "бедняшки" произход, но постепенно е стигнал до масите на благородниците.
Говори се, че това бил единствения десерт, който може да накара кралица Мария Тереза Австрийска да се усмихне.
Мария Тереза е съпруга на Бурбонския крал Фердинанд II, с прозвището "Кралицата, която никога не се усмихва".

Сега възнамерявам и аз да ви накарам да се усмихнете като ви предложа моя начин за приготвяне на тази вкусотия.
Рецептата за моята кростата е опростена и много лесна. Съставките са:125гр. краве масло (1 малко пакетче), 1 яйце, 150 гр. захар, 1 малко пакетче ванилия, 300 гр. брашно и конфитюр или течен шоколад.

Маслото трябва да омекне и се разбива добре със захарта. В отделен съд се изсипва брашното, прави се кладенче, където се чуква яйцето. Към брашното и яйцето се добавя захарното масло и се бърка до хомогенно тесто. То е маслено, много меко и трябва да се остави във фолио за около час в хладилника.
След като се извади се разделя на една едра и една по-дребна топка горе долу в пропорция 3:1. По-голямата топка се разточва в кръгла форма съобразявайки диаметъра на кръга с формата за сладкиш.
Аз използвам алуминиева тавичка и гледам разточеното тесто да образува бордове по стените на предварително намаслената и набрашнена тавичка.
Върху тестото се изсипва конфитюра така че да е един пръст под борда на тестото. Отгоре се нареждат плоски или закръглени ленти от малката топка тесто.
Нареждат се като мрежа. След това сладкиша се пече на 170 градуса предварително загрята фурна за 25-30 минути. Изважда се,изчаква се да изстине и се нарязва на парчета.
Може да се поръси и с пудра захар при желание.
Ще ви хареса - убедена съм. Прибвайте и ми кажете дали съм ви накарала да се усмихнете.

Коментари