Аз гъби не ям

Поредната паста, но не можах да се сдържа да не я споделя с вас, защото е уникална!
250 грама Armonie на Italiamo със сирене Taleggio DOP и гъби!
Кафевите са с тесто с UTZ сертифицирано какао и пълнеж с гъби, а белите с бяло тесто и пълнеж от Taleggio. На върха на класацията ми от Italiamo сега са тези и от Deluxe любимите ми са Lunette със скариди и рикота.
Приготвих тези заедно с варенето за точно 10 минути. Като ги сварих ги прецедих и им сложих съвсем малко масло да се разтопи. Поръсих с орехи и пармезан, но установих, че пармезана е напълно излишен в случая.

Препоръчвам с две ръце-ужасно вкусни и ароматни са! Купих ги вчера от италианската седмица в Lidl и струват само 2,99лв - направо е евтино за качеството на пастата. Интересното е, че и двете съставки по единично аз никак не ги обичам, а в тези равиоли просто се влюбих. Вкуса на гъбата си отива ужасно много с вкуса на Taleggio.

Това е сирене с много древен произход, може би преди десети век. Някога то е било типично и се е произвеждало само в Бергамаските  Алпи.
Произвежда се от пълномаслено краве мляко. Питата има формата на четириъгълен паралелепипед, с променливи размери, но най-общо със страни до 20 см. и тегло около два килограма.

Това е доста мазно сирене с минимум 48% масленост, меко и леко осолено. Зрее за около четиридесет дни. Кората е тънка, мека и червеникаво-кехлибарена на цвят. Тестото е компактно, но същевременно меко и маслено, с цвят, вариращ от бял до сламен.

Вкусът му е характерен, сладък и леко ароматен - може би заради сладките си нотки си отива толкова с гъбите.  Разгледах в интернет из рецептите с тези съставки и се оказа, че често се използват за ризото, паста и дори има лазаня с тях. Разтапят сиренето в малко нискомаслено мляко и се получава нещо като сметана, а гъбите дават своя типичен аромат.

Днес зоните за производство и зреене на Taleggio са Ломбардия (в провинциите Бергамо, Бреша, Комо, Кремона, Лоди, Милано, Монца,Павия), Пиемонте (провинция Новара) и Венето (провинция Тревизо).

Името на сиренето произлиза от Val Taleggio/Долината Таледжо и DOP, което е съкращението на "Denominazione d'Origine Protetta" или "Защитено наименование за произход" т.е сирене със защитен произход от Европейския Съюз.

Не знам от кои баири са и сиренето и гъбките, но ме изненадаха много приятно, а орехчето, което поръсих на тях е подарък една приятелка и ги направи още по-сладки.


Коментари