Дай ми сянка

За да видите че съм свястна сега ще ви науча на нещо типично и много интересно свързано с виното и Италия.
Виното, изпито в компания, придобива различен аромат, представлява искрено и истинско приятелство.
Италия е световно известен производител на вино, а Венето е една от италианските области с многовековна традиция най-вече в консумирането на вино.
Още от времето на Серенисима Република,osterie/bacari-таверни/механи  са място за разтуха  както на бедняци така и на благородници.
Във Венето от онези времена до днешни дни "un’ombra de vin" или "n'ombra de vin" е начин да си поискате или да подканите да изпиете с някой малко количество вино или казано по нашенски "един пръст вино".
Легендата гласи, че в древни времена вино се е сервирало на площад Сан Марко от улични търговци, които са следвали сянката на Campanile di San Marco/камбанарията така че виното да остане свежо. 
Естествено това не е единствената теория.
Някои казват, че тъй като някога таверните до голяма степен са били посещавани от художници или творци, някои от тях са заменяли думата чаша, с по-живописната дума ombra/ сянка, която виното хвърля на масата, когато чашата се напълни с вино.
Други казват, че наричането на чашата сянка, идва от факта че се е смятало за вулгарно и срамно да се пие вино.
И накрая някои обясняват този израз, за ​​да покажат ефекта, който чаша вино може да има върху разсъдъка, тоест като на сянка върху ясни, тъжни или болезнени мисли. "Замъглени", "засенчени" от виното мисли - има някаква логика. 

За мен най-правдоподобна е тази последна теория, а именно че през миналия век вината във Венето обикновено били толкова бели и светли, че дори и ако са били сипвани в кръгла чаша за вино като съвременните, то виното не би оставило ясно отчетлива тъмна сянка.
Тази сянка се появява през втората половина на деветнадесети век, когато дори венецианските лозя претърпяли бича от болестите, нахлули в Европа и особено вноса на червени и плътни вина от лозята на Пулия, които за разлика от другите биха дали сянка на трапезата.
Това може би е времето, когато, за да поискат чаша вино във всяка венецианска механа, са започнали да  казват: “Dame un’ombra”/„Дай ми сянка“.
Какъвто и да е точният исторически произход на термина (италианците предпочитат първата история, която им разказват по традиция, още от деца) важното е, че и днес този обичай е широко разпространен и част от венецианската култура.
Ето защо, ако случайно минавате покрай Венето, ви съветвам когато сте пред една от типичните му таверни/механи, да спрете и да влезете, за да поискате „сянка на вино“. Ще вкусите типичната атмосфера и ще си осигурите кратка и приятна релаксираща почивка.

Коментари