Джапанка за закуска

Ciabatta/ Чабата е италиански хляб характерен за регион Венето.

Типичната плоска и продълговата форма на този хляб напомня на чехъл или по-скоро на джапанка, откъдето идва името.

Сместа за чабатата се характеризира с високата си хидратация заради богатата на вода мая, която се оставя да втасва с брашно и вода 12 часа и се нарича бига.  Според италианските техники за приготвяне на бига, тази е къса/кратка бига т. е престоява само 12 часа. Има и дълги, които втасват до 48 часа.
Бигата е основа за второто тесто, което също е много меко.
Тестото се разделя на правоъгълници след изпичането на които се получават плоски продълговати хлебчета.
Те са със златна, хрупкава външна кора и мека пореста вътрешност.

Рецептата за чабатата е родена през 1982 г. в провинция Ровиго, в град Адрия, благодарение на интуицията и експериментите на пекаря Арналдо Каваллари. Той популяризира хлебчетата заедно с Франческо Фаварон, друг известен пекар, който свързва формата им с "savata" (чабата на диалект).
От Венето чабатата се е разпространила по целия свят. Известна е като хлебче за  сандвичи.
Днес ще споделя и обясня как да приготвите чабата по оригинална рецепта, вдъхновена от книгата "Il pane" ("Хлябът") на Пиерджорджо Джорилли.
Необходими продукти за 6 хлебчета
за бига:
140 г брашно
1/2 ч. л. суха мая
140 мл вода

за тестото:
360 г брашно
1 ч. л. суха мая
10 г сол
2 с. л. зехтин
150 мл вода
брашно и пшеничен грис за поръсване
Важно е да кажа, че за да направя чабата
аз намерих и купих от Lidl специално
брашно Ciabatta bread mix на Belbake.

Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното, водата и сухата мая за бигата. Разбъркват се заедно и купата се покрива с фолио. Сместа се оставя да втаса 12 часа.

На следващия ден в голяма купа се смесват, брашното, солта, сухата мая, зехтина, водата и бигата. Замесва се меко тесто. То е доста лепкаво затова препоръчвам от време на време да го поръсвате с брашно. Оставя се в покрита с фолио купа да втаса за още 1 час.

След това тестото се поставя върху лист  хартия за печене, поръсен с брашно и пшеничен грис. С точилка се придава квадратна форма, поръсва се и отгоре с брашно и пшеничен грис. Краищата се изравняват. Прехвърля се с хартията в плитка тава и се оставя да втаса за още 30–40 минути.
Тестото се нарязва на 6 правоъгълни парчета.

Пече се в загрята на 240 градуса фурна, с вентилатор за около 15 минути. Във фурната предварително се слага тава с камъни, които  се поливат с вода точно преди да се сложи тестото за хлебчетата, Така се получава пара, а чабатата обича влага.
За да усетите вкуса на истинския италиански хляб трябва да опитате да си направите от тези чудни хлебчета, да ги срежете напряко и да ги напълните щедро  с нарязан салам. Така се получават домашни панини. Класика!

Коментари