Пармиджана който не яде...


Още една любима италианска рецепта, чийто начин на приготвяне ужасно си прилича с този за приготвянето на лазаня, а също така е много близък с този за нашата мусака.

Пармиджаната е италианско ястие на фурна, което се приготвя от патладжани (melanzane), моцарела (mozzarella), пармезан (parmigiano), доматен сос (sugo di pomodoro), чесън (aglio), лук (cipolla), моркови (carote) и босилек (basilico).

Този път няма да ви обяснявам аз как се прави пармиджаната, а ще ви постна един клип, в който майка я приготвя във влог на сина си (кулинарния влогър Винченцо). Той превежда всичко на английски така, че не се притеснявайте. Отделен е въпроса как тично говори на английски, но италианския му акцент може да се преглътне, заради това бижу-рецепта, което приготвя майка му.

Във видеото той споменава, че рецептата е от прабаба му и също така казва, че е характерна за района на Абруцо откъдето са корените им.

Същото ястие има няколко вариации според района в който се приготвя: в Сицилия, Рим и Милано го правят по подобен начин, но с известна разлика между рецептите. 


Ако нямате пармезан в момента можете да използвате като мен пекорино или кашкавал, но това да си остане между нас. С пармезан рецептата е както я правят бабите 100% по италиански!

Ще се радвам ако ви хареса и я приготвите. Бъдете щедри с пармезана - той е една от най-важните съставки в рецептата - именно от името на този продук идва името Parmigiana! 

Коментари