Бърза и лесна рецепта за ньоки

Много обичам да си улеснявам живота и по този повод винаги държа в хладилника си 3 неща: прясна паста, пармезан и доматено пюре.

С тези три "вълшебни" съставки винаги мога да направя набързо нещо вкусно.
Този път имах ньоки и реших да сготвя нещо с тях. Рецептата е изключително проста и става буквално за 10 минути.

Ньоки (gnocchi) e типично италианскo ястие подобно на хапки направени от картофено пюре, брашно, жълтъци, зехтин и сол.

Обикновено ньоките се сервират като предястие, но аз ги използвам като основно.Предимството на ньоките е, че може да бъдат приготвени в къщи предварително и да се съхраняват във фризер до момента, в който имате нужда от бързо, леко и оригинално италианско ястие.

Тези ньоки аз купих готови пакетирани от Фантастико и струваха 1,95 лв.
Освен тях купих и 1 пакет доматено пюре (passata) от 2,45 лева.
Рецептата за 3 порции е следната:

1 пакет ньоки
250 мл. доматено пюре
1 скилитка чесън
настърган пармезан
босилек
черен пипер
пушен червен пипер
див или пресен лук
зехтин
сол

Ньоките се сваряват като се изсипват разделени (не слепени) в кипяща подсолена вода. Времето за варене е според указанията на опаковката ако са купешки.
В случай, че ньоките са домашни обаче, идеалния момент да се отстранят от огъня е когато изплуват на повърхността.
Ако не ви изплуват е хубаво да не ги варите повече от 7 минути, за да не се разкашкат и слепят.
Изцеждат се, но се оставя малко количество от водата на варене. Заливат се с мъничко зехтин.
В друг съд (още докато се варят ньоките) в зехтин се запържват чесъна и дивия лук, а след това се добавят, доматеното пюре, солта, черния пипер, босилека и до 10 люспи пушен червен пипер (за да не стане много люто).
Соса се оставя да покъкри покрит с капак на слаб огън. След това се добавя към ньоките и се разбърква добре.
Поднасят се топли с кубчета моцарела или настърган пармезан.

На италиански думата gnocca (ньока) означава привлекателна, готина, мадама, сладурана. Gnocco (ньоко) е същото, но се отнася за мъж. Множественото число за женски род е gnocche (ньоке) , а за мъжки е gnocchi (ньоки) - както продукта, който току що ви описах.

Внимавайте обаче с думата gnocca, защото служи и като начин да се назове част от женското тяло, която няма да уточнявам.

Дано рецептата и краткия урок по италиански са ви харесали и добър апетит!

Коментари