100 - първа част

 


Този пост го започнах преди повече от една година, което не е за хвалба, но беше изключително важно за мен да го довърша и напиша както трябва, защото е много специален... 

Този е пост номер 100 на ITALIANISSIMO!!!

Затова реших де е посветен на стоте неща характерни за Италия - места, храни, хора, каквото се сетите! 

Това са 100 от милионите неща, които носят духа на Италия и са скъпи за мен. Има още много повече, но няма да ми стигне не само този пост, но и един живот да ги опиша. 

Това са 100 неща , които задължително трябва да знаете,пробвате,чуете, видите или намерите за да почувствате духа на Италия. 

Ще обяснявам кратко,с картинка, адрес или линк, за да ви помогна с намирането и да е по-лесно и полезно за вас.

Ще разделя поста на две части за да е по-лек за четене. Насладете се на моите съвети на място и няма да съжалявате.

На Александра с много обич и благодарност за идеята

1. Пица




Запазената марка на италианската кухня - даже костенурките нинджа ядат пица.
Аз съм на мнение, че най-добрата пица я правят в Неапол, но хубава пица има навсякъде в Италия така че, сядайте и яжте на корем и ще откриете сами разликата. Аз харесвам неаполитанската пица, защото е по-дебела, с по-голям борд и е сочна, мекичка и с изобилие от продукти отгоре. Тънките пици с малък борд не ми харесват - приличат ми на вафли и никак не ме засищат. Не се ли надуеш от пица, нищо не си разбрал от нея. Скоро видях и нещо, което досега не съм пробвала - пица на фунийка.



















То си е пицо- сладолед, защото е като фунийка от сладолед (тестото е на пица обаче) пълна с продуктите, които се слагат върху плоската класическа пица. Исках да я пробвам, но все още не съм. Не мога да ви дам отзиви, но пък си заслужава да се пробва. Едно от местата, където намерих, да се продава такава пица е този ресторант в Рим на Piazza Campo de' Fiori.


2. Папата и Ватикана


















Папата за Католическата църква е както Патриарха за православната църква. Сегашния папа е ужасно симпатичния аржентинец Папа Франческо.Столицата на католицизма не само в Италия, не само в Европа, но и на целия свят е Ватикана. Тя се намира в Рим и е със статут на абсолютно самостоятелна държава - ако искате може и пощенска картичка да пратите и марката ще е ватиканска ( не римска) Билети за Ватиканските музеи може да купите онлайн ТУК,а в самата базилика се влиза безплатно. Можете и горе над базиликата да се качите (след бая чакане, но гледката и снимките си струват) Носете си връхна дрешка като си предвиждате деня за посещение на Ватикана - не е прилично да сте с къси и много разголени дрехи.

3. Гондола














Превозното средство във Венеция и любимо развлечение за туристите. Билетите онлайн са до 30 евро ТУК, но са без серенада и без ядене (защото има и такива ТУК)

4. Песто




Пестото е типично италианска помазалка - сос като най-разпространеното е пестото с босилек, но има и други видове със сушени домати (Pesto rosso), рикота и орехи, маслини, рукола и др. Пестото с босилек се използва като сос за паста (pasta al pesto), полага се на различни ястия както например салатата Капрезе (домато, моцарела и босилек или песто), Съдържа босилек, сол, зехтин, кедрови ядки и чесън.Продава се в бурканчета или се приготвя у дома домашно песто. Аз лично бих препоръчала Pesto Genovese. Рецепти за различни видове песто може да намерите ТУК



5. Тото Котуньо


























Тото Котуньо е една от най-ярките звезди на италианската естрада. Носител на много награди в и извън Италия.Роден на 7 юли 1943 година в Тоскана в семейство на татко сицилианец и майка от Тоскана - днес Тото е на 75 години. Изпълнител е на една от най-емблематичните италиански песни "L'italiano"

6. Кулата в Пиза 












Кулата в Пиза е една от най-необикновените туристически атракции в Италия.
Предвидена да бъде камбанария на градската катедралата „Санта Мария Асунта“ ,намира се на площада на катедралата и привклича  интереса на множество архитекти и учени, които се опитват да разберат причините за постоянното й отклонение от оста и да предотвратят внезапното й рухване. От върха на наклонената кула в Пиза великият физик Галилео Галилей доказва теорията си за земната гравитация, а през Втората световна война служи за наблюдателен пост на нацистите. За резервации.ТУК


7. Паста ал денте













"ал денте паста" е когато е полу-сварената полу-сурова и се лепи на зъба така да се каже.
За различните пасти за да са "ал денте" времето на варене е различно. Има и приспособление, което прави спагетите "ал денте". Това на снимката е таймер във вид на фигура на костюмирано човече с шапка - пъхаш го във врящата вода и то пее на определен период от време. 
 8. Италиански трафик

Няма истинско талианско приключение без поне един час престой в трафика на големите градове! Още по-приключенско става ако няма климатик на колата лятно време! Така че, когато си взимате кола под наем - първо за трафика и второ за паркирането ще ви ее почти невъзможно да се придвижвате с голяма кола в историческия център на града.




















Взимайте си малки компактни колици. иначе сте загубени. За извънградско може да проверите натовареността по пътищата ТУК


9. Нутела
Който ме познава знае, че аз съм вманиачена към всичко, което е свързано с Nutella. Колекционирам лимитирани буркани от нутела и вече имам колекция от над 30 буркана от различни размери и колекции. Имам лампа-буркан Nutella, имам тостер на Philips брандиран с Nutella. Имам тениски, бельо, калъф за телефон с Nutella. Обожавам този шоколад и съм му вярна фенка, въпреки, че на пазара има и други продукти, на които не бих простила изяждането. Нутелата няма нужда от коментар - това е най-известния и яден течен шоколад в света. Производител Ferrero - производителя на Kinder Surprise, Tic Tac, Ferrero Rocher и др. 
Който желае да ми направи подарък просто трябва да не изхвърля празните лимитирани буркани и когато ме види да ми ги даде. Това е подаръкът, който ме прави най-щастлива в интерес на истината въпреки, че повечето хора явно се стесняват да подарят само празен буркан, за мен празния буркан на Nutella е по-желан и от най-красивото бижу на света. 

 10.Къщата на Жулиета/ Верона
Най-известната история на любовта е тази на Ромео и Жулиета - борбата между фамилиите Монтеки, семейството на Ромео и Капулети ,семейството на Жулиета. Във Верона една от най-посещаваните точки е именно къщата на Жулиета, със знаменитото балконче, където Жулиета се е показвала за срешите си с любимия Ромео. По предверието към дворчето всичко е обрисувано с маркери, стените са покрити с бележки и плакатчета, а в магазинчетата наоколо се продават катинарчета, на които може да се гравира имената на влюбените и да се закачат на специално място в двора. Също така може да напишете писмо на Жулиета и да го пуснете в пощенска кутия. Тези писма ги четат участниците на "Клуба на Жулиета", те получават и обработват всички писма, даже има и награда за най-вълнуващо писмо. Ако решите да споделите и вие нещо с Жулиета можете да разберете как ТУК

11. Моста Милвио/Ponte Milvio в Рим
Като говорим за любов,трябва да споменем и мястото за вричане в любов и в Рим, а това е моста Милвио. 
На моста са окачени отново катинарчета, заключени са, а ключовете се хвърлят от влюбените в река Тибър, като знак за вечна любов. Моста свързва Piazzale Cardinal Consalvi с piazzale Ponte Milvio, близо до квaрталите Фламинио, Париоли, Делла Виттория, Тор ди Куинто (Flaminio, Parioli, Della Vittoria ,Tor di Quinto). Римляните наричат моста Ponte Mollo, защото е първия мост, който при покачване на реката бива заливан. Ето местонахождението му ТУК
12. Baci Perugina












Продължаваме с любовта, а именно италианските бонбони с любовно послание в тях. Казват се Baci Perugina и във всяко бонбонче (в опаковката му от станиол) има вътрешно листче с любовна фраза на английски, испански, френски и италиански език. Времевата линия на тези билетчета може да видите ТУК



13. Тайната вечеря/ Милано
на италиански, Il Cenacolo или L'Ultima Cena е стенопис от Леонардо да Винчи, нарисуван за неговия покровител херцог Лудовико Сфорца. На картината е изобразена сцена от Тайната вечеря от последните дни на Исус. Картината се позовава на Йоан 13:21, в което се казва, че един от неговите 12 апостоли ще го предаде. Творбата е една от най-познатите и ценни картини в света; за разлика от много други ценни картини, обаче, тази не е била частна собственост, защото не може да се премества. Изображението е с размери 460 на 880 и се намира на стената в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано. За да видите картината трябва задължително да си купите билети онлайн поне 1-2 месеца преди датата на посещение!  Ето официалния сайт на Тайната вечеря ТУК. Не купувайте от други сайтове, защото агенциите купуват билети и ги препродават на туристи много по-скъпо.

14. Неапол
 



"" " Виж Неапол и умри", казал Гьоте, след като посетил града, отразяващ се във водите на Неаполитанския залив в подножието на Везувий. Неапол бил толкова живописен и неотразим, че според немския класик онзи, който веднъж види тази гледка, вече може да си отиде спокоен, че е познал най-прекрасното място на света. 

Неапол днес обаче не е никак лиричен и е един от най-опасните и най-мръсните градове на Италия. 
Въпреки това живописността му е наистина голяма и всеки, който го опознае и обикне, не го забравя никога (като мен. аз съм влюбена в Неапол) 
15. Капучино с кроасан







Класически старт на деня - обожавам аромата на прясно опечени кроасани рано сутрин. Има нещо събуждащо в тази комбинация и е едно от най-приятните ритуали, които аз имам в Италия.


16. Андреа Бочели

















Италианския незрящ певец, прославил с ангелския си глас италианската класическа музика в целия свят. Андреа Бочели пее с най-големите величия на световната сцена. Негово изпълнение е от най-красивите (по мое мнение) италиански песни "Con te partiro" винаги вълнува  



17. Лимончело

















италиански ликьор от лимон. Бутилирано или домашно приготвено лимончелото е може би един от най-типичните италиански вкусове на питиета. Ако искате да си направите домашно лимончело рецепта може да намерите ТУК

18. Колизеума
Amphitheatrum Flavium (ит. Anfiteatro Flavio) е най-голямата арена и един от символите на Рим. Строен от 72 г.сл.Хр до 80 г. сл. Хр. той е залъгалката дадена на народа в Римската империя под формата на хляб и зрелище ! 3357 кв.м и почти 50 метра актуална височина - Колизеума е модел за почти всички съвременни спортни съоръжения (стадиони и игрища). За него се носят много легенди - доказани или недоказани, като например, че в него (напълнен с вода) са се водили даже морски битки. Днес просто можете да го разгледате (гледайте това да стане в по-ранни или по-късни часове на деня, когато е топло) и да се снимате за по 5-10 евро с центурионите и гладиаторите, които се размотават пред него. Билети е хубаво да си закупите онлайн ТУК за да пропуснете опашките ! 


  19. Моцарела













Някой ако си въобразява, че нещастните топчици, които си купува пакетирани в магазините у нас, са наистина моцарела, много жестоко се лъже.Истинската моцарела е едно голямо млечно пухкаво, но и жилаво бяло топчище, което ако изядете цялото гарантирам, че ще е малко тежичко.Моцарелата в Южна Италия е религия - чакат я прясна (еднодневна) и я носят като съкровище у дома заедно със саламурата в пликове (като златна рибка), дегустират я и констатират: "Не не е добра" или "Е това е !". Аз първоначално изпадах в нервна криза, защото не различавах една моцарела от друга. Що се отнася за топчиците - те се наричат Бокончини - моцарела с големината на яйце.Моцарелата се използва за приготвянето на пици (Маргарита), салати (Капрезе)и много много други ястия. Много си отива с вкуса на босилек,домат и прошуто. 

  
20.Пармезан












Същото, което се отнася за Моцарелата и купуването от България се отнася и за пармезана. Може би малко по-лесно ще ви е да намерите хубав пармезан тук отколкото хубава моцарела, защото моцарелата е хубава прясна ( от същия ден), а пармезана все пак е узрял и престоял поне 1 година (има и такива отлежали 10 и повече години). Пармезана е важно да се знае, че се прави от краве мляко, изобретение на монасите - бенедиктинци, структурата му е зърниста (прилича на жълт минерал) и вкуса му е сладко орехов (поне на този, който на мен ми харесва). Слага се на салати, паста и други ястия, а често с круши и орехи се поднася на края на вечерята като деликатес. Много държа да отбележа с какъв алкохол върви Прмена - етоаже и една сним



 
















21. Прошуто


























Нещото, което  бих яла нон стоп е прошуто с пъпеш.

Харесва ми сборния вкус на сладко и месце.Често ми се случва да чета "Прошуто" в някои менюта (преведено шунка) и вярно в ястието пристига пражка шунка, но прошутото е специален маринован вид шунка от свински бут (от едни специални прасенца, които се хранят с остатъците от производството на пармезана). Има 2 вида прошуто: крудо - това суровото прозрачното с многото жилки и котто - опушеното непрозрачно. Слага се на пици,като предястие, в сандвичи (панини), пиадиние и много други ястия без да се обработва термично в края на приготовлението на ястието.  
                 
22. Соренто










Много известен курорт с една още по-известна песен на Лучио Дала "Карузо" (вдъхмовена от Енрико Карузо). Хотела с прочутата тераса е «Grand hotel Excelsior Vittoria». Там великия тенор е прекарал последните дни преди смъртта си.
От Соренто се откриват прекрасни гледки : Неаполитанския залив, Везувий и остров Капри.

23. Gelato/Сладолед











Едно от най-вкусните неща в горещините е сладоледа, да не говорим за този в Италия - там е феноменален. Мога да съм ви полезна с намирането на едни от най-вкусните сладоледи в Рим (водете си записки): 

  • 1.San Crispino, piazza della Maddalena 3,препоръчан вкус:testa di moro,le meringate; 
  • 2.Fiocco di Neve,via del Pantheon 51,препоръчан вкус:Zabaione;
  • 3.Grom, via della Maddalena 30A, препоръчан вкус:Apple pie;
  • 4.Frigidarium,via del Governo Vecchio 112, препоръчан вкус:Mascarpone alle pere;
  • 5.Gelateria del Teatro,via di San Simone 70,препоръчан вкус:Cioccolato al nero d’Avola;
  • 6.Vice,corso V. Emanuele II 96,препоръчан вкус: Pistacchio;
  • 7.Fata Morgana,via Laurina 10,препоръчан вкус: Pollicina 
  • 8. La Romana (любимото ми място за хапване на сладолед- от чешмите тече бял и кафяв шоколад) и той отива директно във фунийките ви. Препоръчан вкус: ВСИЧКИТЕ!!! (гарантирам ви, ще няма да откриете вкус, който да ви разочарова) 
Оше места където да похапнете сладолед в Рим можете да намерите тук
 
24. Концерт в Арена ди Верона









Арена ди Верона се намира в центъра на Верона, на няколко крачки от Piazza Bra (централният площад на града). Тя е третият по големина амфитеатър в Италия, след Колизеума в Рим и този в Санта Мария Капуа. Колосалната постройка е завършена през I век, но през годините няколко пъти е разрушавана, затова и от оригинала е запазена само малка част. Поддръжката на Арената струва доста скъпо и още от XIII век е била събирана такса за вход. Там векове наред са се провеждали гладиаторски битки, циркови представления, театрални постановки и пр. От XIX век започват да се правят оперни спектакли и днес тя е най-големият оперен театър в света - с 22 000 места. Редица български оперни изпълнители са гастролирали пред многохилядната публика на Арената - Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Райна Кабайванска.На арената се правят и редица концерти на известни италиански и световни звезди на музиката.Една от мечтите ми е да съм сред публиката на тази многовековна арена- казват, че е велико! ПОвече за програмата купуване на билети онлайн тук! 


25. Кростата

кростатата е типичен италиански сладкиш, който аз обожавам. Кростатата е тестен десерт с най-разнообразни по вид и вкус пълнежи. Оригиналната рецепта е с млечен крем, но има и кростати с пълнежи от шоколад, кайсии, череши, ягоди, сливи и много други. Има дори и солени кростати. 





















Наименованието на кростатата идва от думата “сrosta”, което на италиански означава “кора”.  Самата кошничка/ основата на този сладкиш/ се  получава като тънка хрупкава коричка. Кростата можете да направите и сами у дома, но ви препоръчвам да опитате оригинална италианска кростата. 
Ето една рецепта за класическа кростата ако желаете да я направите сами у дома. 
26. Супа от миди

Супата от миди (Pepata di cozze)е най-феноменалното и вкусно нещо, което съм яла. Супер проста рецепта, но толкова ароматна и вкусна е, че който обича миди не може да спре като почне - точно като семките е...ядеш ядеш и не можеш да се спреш, дори когато чинията пред теб е пълна с черупки от празни миди. За препоръчване е! Съставките са малко : миди, чесън, доматен сос с парченца или доматен сос + домати обелени и нарязани на ситно, магданоз и черен пипер. Имам и рецепта тук ако някой се интересува. Пепатата се поднася с филийки препечен или твърд хляб. Трябва да ви предупредя обаче, че в Италия са свикнали да ядат мидите след много лека термична обработка т. е задушени или така да го кажем почти сурови. Това за италианците не е мотив за притеснения за стомашен дисконфорт, инфекция с бактерии и т. н, но за нас, които не сме свикнали с тяхната микрофлора може да доведе до сериозни натравяния, зарази и почивката в Италия може да приключи в тоалетната, с антибиотик и висока температура, което не е никак романтично. Внимавайте с консумацията на морски продукти. Да прясни са, вкусни са, но не са добре обработени термично. 


27. Аперитив
















Аперитивът е спиртно питие или ниско алкохолно газирано пите, което се консумира преди ядене с цел стимулиране на апетита. Често се поднася с малка порция храна - разядки. Думата идва през френски от латински: "aperire", "отварям". Аперитивът се появява за първи път през 1786г. когато Антонио Бенедето Карпано произвежда в Торино вермута.В Италия си е цял ритуал (най-вече в северна),защото често след работа преди да вечерят хората се срещат на аперитив да си побъбрят. Пийват си, хапват си за около 7 до 15 евро, в които са включени питието и хапването. Често хапването е бая, така че може и да се понахрани човек докато си "стимулира апетита". Известен аперитив е Aperol Spritz. Сега много нашумяла е Apericena - аперитив + вечеря. За да не се местят хората от заведенията (от бар в ресторант) сега аперитива се е обединил с вечерята и с питието идват не само разядки (които честно казано на мен ми стигат да се навечерям), а истинска вечеря

Лично мен ако ме питате кой е най добрия аперитив бих ви казала една рецепта: просеко, спрайт, сок от бъз  листа от мента и лед. Няма такава вкусотия. Но и Aperol spritz-a не ми е равнодушен. 


28. Седмица на модата в Милано














Седмицата на модата в Милано засилва значението на града в световната модна индустрия. Горещи нови стилове се представят на модния подиум два пъти годишно в модния център Милано.В Седмица на модата Милано известни международни дизайнери показват предстоящите модни тенденции. За да видите подиума  трябва да се сдобиете с покана. Ако не успеете не съжалявайте - това е много добро време за посещение на града, тъй като той процъфтява от модни туристи и изкусителни партита през цялата седмица.Съответно за колекцията пролет/лято, седмицата е през септември/октомври, а за есенно -зимната колекция през февруари/март.
Ето официалния сайт, където може да видите датите.
29. Големи вулкани















Не страдат от липса на вулкани италианците - имат си тамън 3 и всичките в южната част на Италия : Везувий (Неапол), Етна (Сицилия), Стромболи (едноименен остров до Сицилия). Една от най-посещаваните туристически дестинации е именно пострадалия при едно изригване на вулкана Везувий, италиански град наречен Помпей

30. Панетоне и Пан'д'оро











Това са два коледно-новогодишни кекса на италианската кухня. Единия със стафиди и/или портокалови корички, без глазура. Втория няма допълнителни съставки и има покритие от пудра захар - едно от любимите ми неща по коледа е да си купя пан'д'оро да изсипя пакетчето пудра захар в плика на кекса, да го завържа и да го разнеса хубаво, след което да си сипя топло мляко и да си хапна сладко сладко. Незаменимо е!
31. Санремо
















От 1951 година до днес Фестивала Санремо има 65 издания, на които се раждат едни от най-ярките звезди на италианската музикална сцена. Певци/групи или дуети/ като Доменико Модуньо,Адриано Челентано, Тото Котуньо, Ал Бано и Ромина Пауър,Рики е Повери, Ерос Рамацоти, Джанни Моранди, Умберто Тоци, Анна Окса, Пух и други, са сред победителите в известния фестивал. Града Санремо е един красив крайбрежен град на Североизточната част на италианската ривиера и си заслужава да бъде видян.Има жп гара на крайбрежната линия между френския град Ница и италианския Генуа


32. Брускета
















Най-ементарните съставки за едно супер апетитно предястие : препечен хляб, зехтин, домат, чесън, босилек и малко сол. Това е стандартната брускета с домат. Може обаче да има към съставките и моцарела, и гъбки, и чушка или маслинена паста. Яла съм брускети дълги 120 см. с 5 вкуса. Ето няколко рецепти тук


33.Заведение за брускети
 В град Предапио (града на Мусолини)се намира заведение наречено Gamba Corta Anni 20.



 













можете да си похапнете на корем най-невероятните брускети, които аз съм опитвала през живота си.





Можете да си изберете по няколко вкуса и различна дължина брускети. Посветила съм цял пост за тях и ви ги препоръчвам наистина. Можете да прочетете поста ТУК


34. Бефана













На 6 януари в Италианския календар има празник наре
чен Епифания.Една грозна баба наречена Бефана влиза на метла през кумина и носи лакомства на послушните деца и въглени на непослушните. Има една приказка за жената " Като Бефана" която е обида относно красотата т.е "грозна е"!
35. Пазар за риба











Аромата на сол и риба, глъчката, пазарлъка и припряните купувачи, които се блъскат и карат кой е пръв на опашката са незаменима емоция, на която си заслужава да бъдете свидетели. Този пазар за прясна риба на открито е един от най-големите и колоритни по мое мнение и се намира в град Катания в Сицилия. Адреса е между площад Alonzo di Benedetto и площад Pardo. Този е там и не се мести, но в останалите италиански градове има и съботни или неделни пазари за риба, които след като мине пазара през делничните дни се почистват и си се превръщат в малко миризливи, но измити щателно градски площади. Не се подлъгвайте, че рибата е прясна щом мърда - понякога продавачите слагат в дъното на щайгата батерии, които да заблуждават клиентелата, че рибата е още жива.



36. Автомобилни гиганти
Много са известните автомобилни къщи в Италия : Alfa Romeo, Ferrari, FIAT, Lamborghini, Lancia, Maserati, Pagani и други.Аз съм ходила в музея на Ферари в Маранелло и бях впечатлена от La Ferrari. Повече за тази разходка можете да прочетете тук


 















Има много музеи и писти, които си заслужават да бъдат посетени от феновете на високите скорости.Емблематична автомобилна къща за италианците е тази на FIAT. Един от най-известните и използвани модели автомобили е Fiat 500


37. Ерос Рамацоти
Един от италианските певци, които идват най-често в България.Супер известен и обичан в Италия. Много дуети с известни световни звезди (някои от тях Шер и Тина Търнър) и популярност в целия свят.Ето официалния сайт и един негов много любим за мен сингъл Rosa nata ieri. Една от най-известните му песни е Piu bella cosa




 



38. Късо кафе
Малко италианци съм виждала да не пият такова кафе - късо (ristretto). В Италия кафето е религия - има страшно много видове и вариации кафе според количеството вода, добавките, начина на приготвяне и др. Със сигурност най-широко използваното кафе е късото кафе - с малко вода, много концентрирано и силно.Предлагат го с газирана вода.


Кафенетата в Италия са с барове - рядко има къде да се седне, защото италианците изпиват кафето си набързо и разменят някоя друга приказка с околните или с бармана. Пият няколко къси кафета на ден, понякога даже преди лягане. 

39. Фонтани
Италия е известна с многото архитектурни красоти, сред които и величествените фонтани, където се спират много туристи за да си направят селфи или да пуснат монета.
Един от най-известните фонтани в Италия е Fontana di Trevi в Рим, но има и много други уникални фонтани и аз искам да ви представя поне два от любимите ми , но по-малко известни.


1. Първия фонтан е най-стария в Рим и за съжаление в днешни дни не може да се види, но в древния Рим фонтана Meta Sudans е красял площада пред Колизеума. Фонтана е изграден по времето на имп. Флавий през 89-96 г. сл. хр. и е бил разрушен от Мусолини през 1936 г. за да изгради нова градска инфраструктура около Колизеума.Този фонтан е стоял някъде между Колизеума и Арката на Константин (снимката долу е колаж между съвременна и стара снимка, които са насложени една върху друга за да се покаже мястото, където се е намирал фонтана)
Исках да ви разкажа за този фонтан, защото в Рим най-много обичам да си представям как е изглеждало всичко в древните времена. Мога да изкарам часове в мечтания кое как е било и бях много развълнувана когато открих сама къде точно се е намирал фонтана Meta Sudans




 















2.Fonte Gaia в Сиена е един от любимите ми фонтани.



Във високата част на Piazza del Campo в Сиена, този фонтан е като бяла перла в сърцето на града. Кучетата по него редовно са накацвани от гълъби и стават прекрасни кадри.





















40. Ал Бано и Ромина Пауър





Ал Бано и Ромина Пауър са емблематичен италиански поп музикален дует, който е формиран през 1975 г. от брачната двойка Албано Каризи и Ромина Пауър. Постигали са огромен успех в Италия и Европа през 80-те и началото на 90-те години. Известни техни албуми са : FelicitàNel soleChe angelo seiAria pura и други. Моята любима тяхна песен е Ci saraС нея те печелят конкурса Санремо през 1984 година (аз съм била на 4 годинки) . Те са заедно под прожекторите, на сцената и в живота дълги години, но техния път е възпрепятстван от много сериозни житейски драми между които и безследно изчезналата им преди 25 години дъщеря Иления, която и до ден днешен не е открита. След дълго прекъсване на общите си изпълнения  наскоро  (на 9 юли тази година) те отново зарадваха почитателите си с общо изпълнение на сцената. 


Това за мен е една от най-успешните музикални дуети не само в Италия но и в света. Имат много песни, които знае или е чувал всеки. 
41. Скутерчета и Vespa
Веспата както всякакви други видове моторчета, скутерчета и мотори са типичен пейзаж в италианското движение по пътищата. Тези хора със скутерите изскачат буквално отвсякъде и не се съобразяват много много с останалите водачи. В Италия стават огромен брой пътно-транспортни произшествия именно заради и с жертви водачите на такква превозни средства. Въпреки това те са предпочитано превозно средство заради големия трафик в големите градове и почти на всяка улица може да се забележат огромен брой паркирани скутери, мотори или веспи

Веспата както всякакви други видове моторчета, скутерчета и мотори са типичен пейзаж в италианското движение по пътищата. Тези хора със скутерите изскачат буквално отвсякъде и не се съобразяват много много с останалите водачи. В Италия стават огромен брой пътно-транспортни произшествия именно заради и с жертви водачите на такква превозни средства. Въпреки това те са предпочитано превозно средство заради големия трафик в големите градове и почти на всяка улица може да се забележат огромен брой паркирани скутери, мотори или веспи.

 





















42.Устата на истината в Рим
La Bocca della Verità (на български, "Устата на истината") е известен барелеф, издялан от мрамор, с лице на мъж. Намира се на портика на църквата Санта Мария ин Космедин в Рим, Смята се, че скулптурата е била част от древноримски фонтан или е изобразявала някой от езическите богове. 




















Това, с което е най-известна тази скулптура е, че играе ролята на "детектор на лъжата" . От Средните векове насам се смята, че ако някой постави ръката си в отвора на устатс и изрече лъжа, ръката му ще бъде отрязана. Аз пробвах - не става нищо така че смело си лъжете и се снимайте, ако издържите на опашката за снимка преди това. 
На този принцип на някаква интеракция със статуя, камък, мрамор или друго са още няколко много известни атракции в различни италиански градове: пипа се за намиране на любовта на живота бюста на Жулиета в къщата на Жулиета/Верона, завърта се около собствената си ос за щастие върху топките на бика - мозайка в Галерия Виторио Емануеле в Милано и се пъха монета за щастие в устата на прасето(глиган) -чешма във Флоренция. Добре че не трябва да се пипа някъде и папата във Ватикана, че тогава щеше да я закъса. 


43. Granita














Яде се със сметана отгоре и отдлолу на сладоледа, който се слага в купа. Яде се също така в комбинация с бриош/brioche (мека кифла). Препоръчан вкус: лимон и кафе.
















Като добавите и капучино се получава типична сицилианска закуска, която аз никога не бих пропуснала ако съм на острова.  

44. Lasagna Bolognese





Лазанята, е традиционно ястие в  Емилия Романя /Италия, особено в Болония откъдето произлиза наименованието на червения сос с кайма (болонезе) , който е основна част от рецептата освен разбира се корите за лазаня.  Сосът болонезе или както го наричат италианците ragu alla bolognese се използва също в комбинация със спагети или друга паста. Това е рецепта за Лазаня Болонезе, която се приближава до оригиналната рецепта. 
Един съвет от мен ако сте решили да ядете Лазаня в Болония - яжте я готова направена. Имам предвид в тава, която виждате (такива места има и повечето от тях са много невзрачни и са за храна за дома и офиса). Повярвайте ми - яла съм и съм пробвала ужасно много лазани, и най-добрите от тях бяха в мазни тави и в пластмасови чинии или кутии. Хубавата лазаня няма как да е сготвена за 10 минути.  Рагуто за нея се готви с часове!


45. Taormina
Таормина е град в Сицилия, един от най-красивите градове на острова. По принцип на мен са ми слабост стъпаловидните градове, а Таормина е един от многото стъпаловидни градове в Италия, който си заслужава да бъде посетен. Наред с Позитано и Соренто, Таормина е един от малкото градове, които са мечтана дестинация за сватба и романтично пътуване.
46. Pocket Coffe
Този който обича кафе и тъмен шоколад(черен) ще се влюби в тази комбинация. Този бонбон на Ferrero е уникален. В него има течно горчиво италианско еспресо, което се излива в устата, след като се отхапе вкусния шоколад. 


Аз го намирам рядко в България. Един път го открих в Лидл и това беше. Обожавам го. Събужда ме и си го взимам често когато пътувам от някой Автогрил. 
47. Babá
Неаполитанската баба не е възрастна жена с бастун, а силно сиропиран (с ром или лимончело) десерт, който е един от най-типичните в Неапол и околкностите. Общо взето е нещо подомно на нашите толумбички. В тази част на Италия ядат силно сиропирани десерти. Такива са и Струфолите, които се ядат по коледа. Ето рецепта затрадиционна babá. Давам я на видео, защото намерих само тази рецепта за този десерт на български. 


48. Eataly
Eataly е МОЛ за ВСИЧКИ възможни, невъзможни и всевъзможни храни и продукти, които можете да си представите, а има и такива за които никогa не сте чували.
В Eataly човек може да се побърка от разноибразие. Там има всичко, което бихте поискали за да напълните 2-3 куфара с италиански продукти. 
Аз откачам в този магазин. Хубавото е че, там може освен да се напазарува, но и да се хапне. Има десетки щандове-ресторанти, сладкарници и барове, където може да се опитат наистина добри кулинарни вкусотии или да се пийне по вино.


Препоръчвам ви го ако сте любител на кaчествените италиански продукти и кухня. Такива магазини има в Милано и в Рим. 



49. Puglia
Пулия е район от провинция Бари (тока на ботуша, който представлява Италия)
Една от най-известните забележителности в Пулия или по-точно в град Alberobello са трулите - типични антични постройки от варовик с остър покрив.
Друго, което ще ви препоръчам е един уникален ресторант, който е моя мечта да посетя. Той се намира в Полиняно ал Маре в скалите над морето, където гледката е приказна.

Ресторанта се казва Grotta Palazzese и е приказка.


50. Lampedusa/ остов Лампедуза
Не случайно оставих за последно в първата част да ви разкажа за Лампедуза. Италия е прекрасна туристическа дестинация, ужасно красив мой втори дом, който всеки със радост посещава и остава в сърцето му за цял живот. Но Италия не е само романтиката и красотата на  Венеция, Рим, Флоренция и Милано.
Италия има редица много сериозни проблеми, един от които са огромния брой мигранти, които прииждат ежедневно основно по море в Италия.
Историята на Лампедуза носи отпечатъка на тази вълна от мигранти през последните години.
На обща площ от 20.2 кв. км. през 2013 година в Лампедуза се отчита пик на мигрантите пристигнали на острова, а именно: 72 370 мигранти. 
Това е толкова колкото е населението на един доста голям град в Сицилия какъвто е Месина. Това означава, че на този малък остров с население от 5 871 жители - тази цифра надхвърля повече от 12 пъти местното население!
Оставям на вас да си представите какво точно означава това. За мен това прави Лампедуза една от най-желаните дестинации, които искам да посетя за да се срещна с хората,за чиято човечност се носят легенди. Тези хора нямат нищо общо с лукса на туристическа Италия, нито с европейската политика за миграцията. Тези хора просто са приемали в домовете си бегълци... 
Тази Италия искам да видя - човечната!

Между другото Плажа на зайците/ La spiaggia dеi conigli, който се намира на острова е номиниран за най-добрия плаж в Италия за Trip Advisor. С този, прекрасен плаж приключва първата част на стотния пост в моя блог. Надявам се да съм ви придала поне малко " в повече" от моята любов към Италия. Очаквайте втората част, където ще ви запозная с останалите 50 топ италиански неща.




 

Коментари