Уроци по италиански сезон 2015

Урок 7

Ето ни отново и през новата година на уроците по италиански и новите 10 най-използвани думи, които са : signora, governo, senso, opera, prodotto, testa , gioco, prova, compagna и fiore,
Signora (синьора) - Госпожа, Госпожо
няма нужда да се обяснява, че това е човек от женски пол (жена) над определена възраст и това е формата на обръщение към нея. Ако са много такиова жени, към които трябва да се обърнете уважително са Signore.
Има една певица, която се казва Loredana Берте, чиято много известна песен се казва Non sono una signora (нон соно уна синьора) не съм госпожа. В някои случаи италианците казват държах се като синьора, което значи държах се на ниво с достойнство.
Governo (Говерно)  - правителство, политическа власт
Днешното правителство на Италия е начело с Матео Ренци (PD Partito Democratico - ПиДи Демократична партия). Митичен министърпредседател на Италия е всеизвестния Силвио Берлускони. Не е хубава дума правителството и в Италия. Затова няма да се спирам много на него.
Senso (сенсо) - смисъл, чувство, усещане
6то чувство на италиански е sesto senso (сесто сенсо),а любимата ми дума е senso di colpa(сенсо ди колпа) чувство за вина.
Opera(opera) - дело, произведение
не е само музикалното произведение но всякакво арт произведение, Също така дело , нещо направено с артистична или друга цел. Opera d'Arte (опера д'арте) произведение на изкуството.

Prodotto (Продотто) продукт
всеки продукт предназначен за продажба или за използване, а марка произведено в италия се пише така MADE IN ITALY :) или PRODOTTO IN ITALIA, защото prodotto освен продукт означава произведен (произвел)
Testa (теста) - глава, начало
еми няма какво да кажа за тази дума освен да я научите. Освен като глава и начало италианците я използват за да кажат "на човек" (a testa).Тоест колко от определено нещо се пада на човек. Mal di testa (маль ди теста) значи главоболие
Gioco (джоко) - игра
игра за деца, компютърна игра или игра като действие в първо лице единствено число т. е играя. Мръсни игри, които са типични, за част от италианците, които се опитват да те метнат по някакъв начин (често симпатично и затова не им се сърдим, но не винаги е смешно ако ти се случва често)

Prova (прова) - доказателство, изпитание, тест
или пробвай, опитай (пак глагол заповедна форма и трето лице единствено число).
Доказателство в съд или за любов, всеки иска доказателства, а Prova regina те казват на оръжието на престъплението или за най-важното доказващо вината доказателство.
Има едно предаване La prova del cuoco, където двама готвачи се състезават в готварски умения.

Compagna (компанья) - партньорка, интимна приятелка
Идеална приятелка е Compagna ideale (компанья идеале) и ето тук една диплома за такава.

Fiore (Фиоре) - цвете
няма какво да коментирам тази дума. Това са всякакви цветя и цветенца. Типично цвете, което на мен лично ми напомня за Италия и по-специално Рим е мака. Там има ужасно много макове особено в парковете.Мак на италиански се нарича Papavero (папаверо)

Коментари