В кухнята на неаполитанците по Коледа

Това е традиционната рецепта за хрупкавия италиански коледен специалитет наречен СТРУФОЛИ (Struffoli).Те са нещо, за което умирам винаги когато съм си в южна Италия по коледните празници. Струфолите са "най-неаполитанския коледен десерт" - неаполитанците разнасят цели тави като подарък на близки и роднини за коледа, но за съжаление струфолите не са измислени от италианците ,а от гърците. Името идва от гр. закръглен "strongoulos".

Ако предпочитанията ви са за по-пухкави десерти , не толкова хрускави, може да се добави малко сода, но в този случай тестото трябва да почине няколко часа.

трудност: средна
време за приготвяне : 20 мин.. + време пържене
порции : 10
продукти:
- брашно 600 гр ,
- 4 яйца + 1 жълтък
- захар 2 лъжици
- масло 80 гр. (може и с мас 28 гр.)
- 1 чашка лимончело или ром
- настъргана коричка на половин лимон
- щипка сол
- олио за пържене
за декорацията:
- Мед 400 гр. ,
- шарени бонбонки, които в Неапол се наричат "diavulilli"
- бели бонбонки (по възможност с вкус на канела, които в Италия се наричат "cannelini"
- 100 гр. портокал

- 2 ванилии ( в оригиналната рецепта ги няма-аз я побългарих)
екзотичните продукти ако ги имате:
- има я само в Неапол и се нарича "cucuzzata"  и е вид тиква на парченца

Приготвяне:
Направете вулкан с дупка от брашното, в която сипете яйца, масло (мас), захар, лимонената коричка, рома и щипката сол. Разбърквайки добре хомегенна смес направете тестото на топка и го оставете да отлъгне половин час. Помачкайте после още малко и разделете на топки колкото портокали и разточете на дълги ленти с дебелината на пръст. 
Нарежете на равни парчена 1см/1см, наредете ги на кърпа с брашно върху нея, след което преди да пържите разбъркайте без да ги пипате в сито с брашно (така се закръглят) и напояват с брашно за кратко.Пържете ги малко по малко в съд пълен обилно с нагорещено олио - вадете ги когато се позлатят и ги оставете да попият върху хартия за кухня (която ще поекме олиото)На водна баня разтопете меда във вместим съд така че вътре да сложите струфолите и ги разбъркайте много добре за да попие меда добре в тях. Вътре може в този момент да сложите част от шарените бонбонки или парчета сиропирани черешки. Разбърква се отново.Вземете поднос сложете един буркан в средата и около него изсипете в кръг струфолите (целта е да се получи геврекоподобна форма), отгоре разсипете бонбоните и всички останали украси (перли, черешки и т.н) Когато струфолите вече изстинат отстранете внимателно буркана и сервирайте. Обещавам ви невероятно преживяване.Източник : http://www.struffoli.it/index.htm 




Коментари