Немски Rent-a-car

Току що гледах по една известна програма на Mediaset наречена Le Iene един много интересен материал. Оказва се, че в Италия има странен бум на коли с немска регистрация, които често биват забелязвани в нарушение на правилника за движение по италианските пътища. Странно, защото италианските закони са доста безкомпромисни за нарушителите. Аз лично съм виждала какви са глобите за кратко спиране в историческата част на града - стотици евро и си ги искат до дупка дори и у нас.
Работата е такава, че огромно количество италианци са се отворили на един номер, който освен, че им спестява от цената на самия автомобил (в Италия ДДСто (IVA) e 21%, а в Германия е 19%), но и спестяват от......глоби за надвишаване на скорост!!!
Как ли? Много просто! Ако една кола е с немски номер (на немска фирма) и нарушението е направено в Италия - от полицията в Италия се изпраща снимка на регистрационния номер на колата, който обаче по немските закони показва собственика, но не и топзи, който е извършил нарушението - тоест за да бъде глобен един нарушител, трябва да бъде доказано със снимка съдържаща и лицето му, това че при нарушението той е карал колата. Което автоматично освобождава от плащане нарушенията в Италия на коли с такива номера, защото снимка на лицето в Италия не се прави, а се снима номера.
Така са плъзнали фирми, които купуват колата, която искаш - дават ти я на лизинг или под наем и дори и така излиза изгодно, а и си караш с каквато скорост искаш без да плащаш глоби, друг също така използван трик е да продадеш возилото си на такава фирма за да си го вземеш или наемеш обратно с немски номера избягвайки отново такси и глоби.
Тия италианци са ужасно изобретателни !

Коментари