Уроци по Италиански

Урок 6

или думи,които се използват всеки ден


Излизам малко от формата на уроците до тук, а именно 10 думи от списъка с 1000 най-използвани думи в Италия и ще ви дам 10 от наистина най-използваните думи, а те са :
CIAO, SALVE, BUONGIORNO, BUONA SERA, GRAZIE, PREGO, PERMESSO, SCUSA, DOV'E?, ARRIVEDERCI
Научете поне тези думи и ще имате минимална подготовка за първи контакти с италианци или в Италия. Задавайте ми въпроси ако не ви е ясно нещо и ви съветвам да си запишете някъде всички думи, които съм ви дала до сега и да си ги гледате от време на време. Следващия път ви обещавам да ви науча да броите до 10.

CIAO (чао) - здравей,привет, довиждане
Тази дума ни е добре позната, защото е чуждица в българския и означава довиждане, но...
В италианския език се използва и за здравей и за довиждане.Важно е да запомните, че I в CIAO не се произнася, а ЧАО може да казвате при среща или раздяла само с хора, с които сте близки или се познавате или с хора, които нямате в момента бизнес среща или ги срещате на улицата напълно непознати. Също така  ЧАО може да кажете, на хора, с които целта е да се сближите, например на някое момиче : CIAO BELLA (чао бел'л'а) - ЗДРАВЕЙ КРАСАВИЦЕ
SALVE (сал'ьве) - Здравейте (уважителна форма)
Тук е тънкостта на поздрава в италианския, докато на тези които познавате казвате CIAO и при среща и при раздяла, на тези които не познавате или виждате за първи път трябва да кажете SALVE и ARRIVEDERCI (арриведерчи) - довиждане
BUONGIORNO (буонджорно) - добър ден
когато ви казах думата ден - GIORNO (джорно) ви казах нещо за този поздрав, а именно пак така целия може да го казвате на непознати, а на познати може да махнете BUON (буон) - добър  и да остане само ден - GIORNO. Само GIORNO  е достатъчно да кажете на познат и той ще разбере, че му казвате добър ден. Има и още една дума, която е средна между GIORNO  и BUONGIORNO , а тя е BUONDI (буонди) - тя е много закачлива и става за обръщение за добър ден и на познати и на непознати. Приема се добре. Другата фраза, която казваме не за поздрав, а за да пожелаем хубав, приятен ден е BUONA GIORNATA (буона джорната)
BUONA SERA (буона сера) - добър вечер
Учила съм ви и на производните на SERA (вечер) - разбира се ударението на Е. Пак ако махнете BUONA (буона) добра и кажете само SERA (сера) ще е правилно, но е малко по-неофициално. Както при BUONA GIORNATA така и BUONA SERATA (буона серата) - хубава, приятна вечер. Не знам дали знаете тази песен, но тя е една от любимите на моите родители - Адриано Челентано - Buona sera Signorina
GRAZIE  (грацие) - мерси, благодаря, благодарение на....(grazie a)
Това е стандартния израз за благодарност и в Италия го използват много често. Хубаво е да казвате грацие почти навсякъде, коагто ви напътват, показват, обясняват нещо или в магазина.
GRAZIE TANTO (грацие танто) или GRAZIE MILLE (грацие милле) значат благодаря много и хиляди благодарности.
 
 

 
PREGO (прего) - моля
Както ние отговаряме на благодаря с моля, така и на италиански се казва GRAZIE (грацие) и се отговаря PREGO (прего). Също така молба също се изразява с PREGO например : TI PREGO, TI PREGO , TI PREGO значи моля те , моля те , моля те - настоятелно молене за нещо.
ВНИМАНИЕ : ако на PREGO  се сложи въпросителна и се произнесе с възходяща интонация ше се получи въпросът PREGO? - МОЛЯ? Така се изграждат всички въпросителни изречения в италианския, добавяйки се само въпросителна към информационно изречение и то трябва да бъде произнесено с възходяща интонация падаща обикновенно на последната дума. Не е много лесно...ние имаме въпросителни частици, те изграждат въпроса само с интонация.
PERMESSO (пермессо) - ако обичате, моля да..., моля ви
По принцип permesso  е пряко преведено ПОЗВОЛЕНИЕ, РАЗРЕШЕНИЕ и като такова има достатъчно голяма употреба, но е много подходящо при туризъм в Италия, тъй като тълпите там са големи и понякога натрупванията някъде са огромни - с тази дума си проправяйте път повтаряйки я...значи практически, простете мога ли да мина, направете ми път моля и т.н.
PER FAVORE е една друга дума, която значи ако обичате, моля ви (FAVORE (фаворе) значи УСЛУГА).
Разрешението за пребиваване на чужденци се наричаше ако не се лъжа PERMESSO DI SOGGIORNO (пермессо ди соджорно),
SCUSA (скуза) - прощавайте,простете, извинявайте, извинете
Това за тези, които не познавате , а също така ако извинявате на повече от един човек се казва SCUSATE (скузате) извинете множествено число.
SCUSI (скузи) - извинявай, прощавай - може да използвате за хора, които са ви по-близки или са по-малки примерно.
DOV'E? (дов'е?) - къде е?
с този въпрос може да се обръщате с въпрос къде е каквото и да е : Dov'e Fontana di Trevi?
Dov'e Piazza Navona?, Dov'e Altare delle Repubblica? И гледате внимателно знаците, защото те обясняват много образно. Много важна фраза е "Къде е тоалетната?" DOV'E IL BAGNO? (дов'е ил'ь бан'ьо?)
ARRIVEDERCI (арриведерчи) - довиждане
Вече научихме тази дума , но да повторим пак : CIAO (чао) казваме на близки и по-малки от нас, а ARRIVEDERCI  (арриведерчи) на непознати и възрастни.

Хайде CIAOOOOOO
Учете и питайте !

Коментари