Ден на пастата

Утре, 25 Октомври е деня на пастата. Какво знаете за продукта, който е символ на Италия?

 


В целия свят се произвеждат над 14 милиона тона, от които 3,4 милиона тона са произведени в Италия. От 1997 година всеки 25 октомври е посветен на продукта made in Italy - Пастата!
Ето няколко интересни факта за пастата :
- Няма нужда пастата да се залива със студена вода след като бъде изцедена.
- Пастата "al dente" (ал' денте) в Неапол се нарича "pasta verde" (паста верде) или Зелена паста, т.е не е само лепкава, но е и почти сурова в сърцевината си
- Времето за варене на пастата на зависи само от вида на пастата, но и от дебелината на самия вид (както знаете например спагетите имат номер)
- Пастата винаги трябва да се сервира "Експресно" т.е не бива да се прецежда, после да се смесва със соса и пак да се доготвя за да бъде поднесена след известно време - така пастата губи еластичността и блясъка си.
- При варенето към литър вода се прибавя 10-12 гр. морска сол, но това трябва да стане когато водата започне да ври. Ако се добави преди това варенето става по-бавно и пастата поема повече сол от необходимото. Повтаряме формулата 1л. вода - 10-12 гр. морска сол
- Напълно излишно е и неправилно да се чупят спагетите за удобство преди да се сварят. Те така или иначе ще се сгънат и ще можете да ги разбъркате спокойно и без да ги чупите.
- Пастата е известна още от древността на етруските, древните гърци и араби
- Още Аристофан и Цицерон споменават термините làganon (гръцки) и laganum (латински) за съвременната Lasagna
- 80 гр. паста дневно + доматен сос и настърган пармезан не водят до затлъстяване!
- Съществуват над 300 вида паста
За знаещите италиански могат да тестват своите знания за пастата Тук !
 
 

 
 

 

 
 

 
 

Коментари