Уроци по Италиански

Според едно изследване направено преди няколко години в Италия,списъка от най-използваните думи при разговор в италианския език се състои от 1000 думи. Нека уроците по италиански думи започнат СЕГА !
Всеки пост ще представлява обяснение на 10 думи с произношението им, картинка и допълнителни детайли около думата.
Днес ще ви представя първите десет топ думи, а те са: cosa, anno, uomo, donna, giorno, volta, casa, vita, tempo, mano. Пожелавам ви успех!
COSA - кóза (нещо, какво)
Освен,че един град в италианската провинция Гросето, се казва така, COSA означава НЕЩО и сама или в комбинация с CHE (CHE COSA-ке коза), означава КАКВО. Важно допълнение за произношението е, че не се произнася като животното коза с ударението на А, а ударението е на О.
ANNO - анно (година)
ГОДИНА, но внимание: глагола HANNO, който означава имат се произнася както се произнася думата ANNO т.е H не се чете.
 UOMO - уомо (човек, мъж)
с две думи ИНДИВИД ОТ МЪЖКИ ПОЛ или Homo Sapiens ЧОВЕК. Парфюмите и продуктите за мъже са UOMO. Множествено число UOMINI.
DONNA - донна (жена)
ЖЕНА- любимата дума на по-голяма част от италианците! Все в женски род им харесват : mamma, donna, pizza и т.н. Смятам, че за другите две нямате нужда от превод, но най,най любимата дума е мама разбира се.За останалите две не се наемам да ги подреждам, защото може и пицата да излезе на второ място. Множественото число на DONNA е DONNE.
GIORNO - джорно (ден) 
Освен CIAO (което ознавава и здравей и довиждане) много чест поздрав в Италия през деня е BUONGIORNO (буонджорно) ДОБЪР ДЕН или само съкратено GIORNO. И понеже вече знаете думата ANNO - на нова година италианците си пожелават BUON ANNO-буон анно !  

VOLTA,VOLTE - вол(ь*)та (път, пъти**)
Знам, че много скоби сложих тук и сега ще ви обясня. (Ь)-то в произношението е с цел да ви обознача мекото типично италианско Л, което е хубаво да се изговаря добре. Нещо като Л-то в ЛЮЛЯК.
ПЪТ не като път за придвижване на коли, хора и др., а път като във "Всеки път закъсняваш"
Според мен тази дума не е сред най-често употребяваните, но щом хората са направили изследване, занчи има нещо вярно.  Нещо лесно като пример е комбинация, чиято първа дума познавате може би, а именно PRIMA VOLTA (прима вол(ь)та) или ПЪРВИ ПЪТ.
CASA - каза (къща,дом,фамилия)
КЪЩА е особено важна за италианците дума. Не познавам италианец, който да не е силно свързан със семейството си. Бизнесът в Италия често е семеен - цели родове участват в управлението на семейния бизнес. КЪЩА е свята дума.


VITA - вита (живот)
ЖИВОТ няма нужда от пояснения. Сигурно знаете клиника ВИТА, но нещо което не знаете, че едно от най-милите обръщения в Италия е VITA MIA (Живот мой). Известният филм на великия Фелини е DOLCE VITA-дольче вита (Сладък, щастлив живот) VITA е една от любимите ми думи.
TEMPO - темпо (време, бързо)
в смисъла си като ВРЕМЕ тази дума означава време като интервал от време (час, минута, ден, година, седмица) или ВРЕМЕ като климат (слъчево време, облачно време и т.н)
БЪРЗО се използва като приканване към по-експедитивно правене на нещо или в музиката като по-бързо, по-интензивно.
MANO - мано (ръка)
РЪКА е ясно какво е и една ръка е MANO, a MANI (мани) е множественото число.
И край е FINE -фине! До следващата десятка...

Коментари