В кухнята на Николета

                                   СПАГЕТИ ПУТАНЕСКА
Днешното блюдо на Николета, което тя ми изпрати директно от Милано с MMS са известните неаполитански Спагети алла Путанеска. На италиански puttana значи проститутка.
Има най-различни версии за това откъде идва това название. Говори се, че пастата и името идват от един известен ресторант на остров Иския, където ресторантъора един ден имал клиенти, на които трябвало да подготви блюдо от наличните в кухнята продукти или както се казва "Facci una puttanata qualsiasi" (приготви ни някакъв буламач, приготви ни нещо).
Друга версия е че се казват така, защото цветовете на продуктите съответстват на цветовете на белъото на момичетата в гостилницата, където са се предлагали, а именно зеленото на магданоза, червеното на доматите и чущлетата,лилавото на маслините и сиво-зеленото на каперсите. Много цветове в един вълшебен сос, който бих препоръчала на всеки.
На практика именно соса на тези спагети се казва sugo alla puttanesca - сос алла Путанеска и освен със спагети мове да се слага и на  penne, bucatini, linguine и vermicelli.
Рецептата за 2 порции е следната : В голям тиган сложете 2 скилитки чесън, 8 парченца аншоа, 50 гр. каперси,100 гр. черни маслини, 2 люти чушчици, 4 супени лъжици олио или зехтин. Разбъркайте и овкусете със черен пипер умерено и добавете 4 лъжици вече сготвена доматена салса. Сварете 1/2 пакет спагети в леко подсолена вода. Изцедете ги и ги сипете горещи в тигана със соса. Погответе ги там още малко и ги отнемете от котлона. Поднесете топли.


Коментари