В кухнята на Руми

Дзукото (Zuccotto) е типичен десерт от района на Флоренция и Тоскана. Първия приготвил този италиански десерт е Бернардо Буонталенти, който го напрашил за един от пищните банкети на фамилията Медичи. Оригиналната рецепта предвижда рикота, парченца какао и настъргани корички от лимони или портокали за едно сравнително бяло ядро на Дзукотото, докато за външната му част се използвало оцветител за постигане на ярко  червен цвят.
Версията на Руми,която аз пробвах на гости у тях, се приготвя с 1 пакет бишкоти, 150 мл. коняк и кафе (вместо Амарето в оригиналната рецепта) ,500 гр.сирене маскарпоне (вместо рикота както е по оригиналната рецепта), 1 шепа бадеми филирани (от Пикадили), 1 шепа сушени плодове (лимонови или портокалови корички по оригиналната рецепта), 1 шепа настърган шоколад, 1.50 с.л. какао, 4 с.л.пудра захар, декорации или есенции. Понякога го правят и със сладолед и/или с пресни продове. Декорира се не само с пудра захар,но и с различни осветители,какао на прах,кремове и плодове според фантазията.
Начин на приготвяне: Покриват се стените и дъното на средно голяма купа с опъковъчно фолио.Бишкотите се натапят в ликьора амарето или коняка с кафе (придобива вкус на Тирамису) и се подреждат първо по дъното на купата (може и натрошени) и след това по стените (наредени една до друга). В друга купа се смесва сиренето рикота или маскарпонето, филираните бадеми, сушените плодове, нарязани на малки кубчета, и настъргания шоколад.Разбъркават се добре и половината от сместа се изсипва  върху бишкотите. След това крема се покрива  с нов ред напоени бишкоти.Към останалия крем се добавя какаото, разбърква се добре и се покрива и втория ред с бишкоти. Останалата част от бишкотите се поставя накрая. След което с помощта на фолиото се завива края на сладкиша.Натиска се добре отгоре. Ако сладкиша има по-високи страни заради бишкотите, е хубаво да бъдат свити.Оставя се в хладилник за 24 часа, за да стегне добре.Преди поднасянето, се обръща и се поръсва обилно с какао.



Коментари