Осмомартенско Тирамису за моята майка

Моята скъпа приятелка Николета от Милано,освен,че се занимава с ръкоделие е и много добра готвачка. По нейната оригинална италианска рецепта за празника на жената аз реших да зарадвам моята майка.
За целта използвах : 250 гр. Маскарпоне (добре е да не е от хладилника), 1 пакет бишкоти, 1 яйце със стайна температура,захар, коняк,ликьор,какао на прах или надтърган натурален шоколад и кафе.
Разделя се белтъка от жълтъка на яйцето. Както към белтъка,така и към жълтъка се добавят по 2 лъжици захар. Разбива се на сняг белтъка, също така,се разбива добре и жълтъка докато изсветлее. Маскарпонето се добавя към разбития жълтък и се разбива добре. Към тях се добавя и разбития на сняг белтък,бърка се и след това се добавят 2-3 лъжици коняк.
Приготвя се около 250 мл. кафе,което се чака да поизстине е се овкусява със захар и ликьор. Със тази течност се напояват без да се прекалява наредените в тавичка бишкоти. Върху тях се намазва маскарпонето и при желание се слага втори слой напоени бишкоти покрити отново със слой крем.
Отгоре се посипва с горчиво какао или надтърган натурален шоколад. Слага се да стегне в хладилника около 2 часа и.... Buon appetito и весел празник на всички дами !

Коментари