Buon Natale a tutti !

Какво е Коледа без Панетоне? Или Нова година ? Този италиански коледен кекс (много подобен на нашия козунак за Великден) е част от менюто на почти всяка празнична трапеза в Италия. Има много различни видове и марки панетоне - със или без стафиди,покрити отвън или отвътре с шоколад,с вкус на тирамису, изцяло шоколадови.Въпрос на вкус и възможност е какъв Панетоне ще сложите на масата си,но общото между тях е един ритуал,който аз обожавам : тъй като класическия Панетоне се окъпва целия в пудра захар с ванилия,в кутиите има пакетче, което се изсипва в големия найлонов опаковъчен плик на кекса и заедно с него се разтръсква усърдно докато не се покрие целия отвсякъде с тънък слой захар. Няма значение каква марка е,важното е да има пакетче вътр,иначе за нищо не става,защото цялата магия изчезва!
Аз лично предпочитам тези на марката Bauli,но миналата година закупих 4 такива от Метро за около 13 лв/бр. и повече няма да го правя,защото бяха ужасно сухи,а идеята на Панетонето е да го ядеш мекичък с мляко,топъл шоколад или кафе с ликьор.
Този го купих от Lidl за 8 лева и не мога да,ви кажа все още как е на,вкус.
Най-важното е като си купувате панетоне да е с въьможно най-отдалечена дата на годност,по  възможност април,май,юни на новата година,което значи,че кекса е произведен скоро и вероятнодтта да е сух е по-малка.
Пожелавам на всички весели празници ! Auguri di Buon Natale!

Коментари