Реджано, Грана Падано или...Гран Бираги?

Една от най-известните италиански запазени марки е Пармезана (ит. Parmigiano). Използван е в кулинарията като незаменим или основен продукт в класически рецепти паста и пица, антипасти, също така в различни салати и други ястия.
Пармезанът е от групата на твърдите сирена. Производството му започва всяка година по традиция на 1 април и завършва на 11 ноември, узрява в продължение на 36 месеца, а за производството на 1 килограм сирене са необходими 16 литра краве мляко,но само мляко от крави, хранени със сено или трева.
Пармиджано Реджано е най-известният сред пармезаните и се нарича така, защото се произвежда единствено и само в региона Емилия-Романя (средна Италия) в градове с традиция в производството на сирена като Парма, Модена и Болоня.
Сиренето, изготвено извън пределите на региона, не може да използва запазената марка „пармезан“.
Държа да отбележа,че пармезана има един побратим,който не е произведен задължително в "меката" на Пармезана,но не отстъпва с нищо на Реджано и това е  Грана Падано.
На италиански grana означава, ‘зърно’ именно заради зърнистата структура на сиренето.
Сиренето има солен, пикантен вкус с лек орехов привкус.
Грана падано напомня много на пармезана, но за разлика от него, се произвежда не само в региона Емилия-Романя, но и в други области на Италия като например Венето,Трентино в Южен Тирол, Пиемонте и Ломбардия.
Още една важна разлика с пармезана,е че за производството му се използва и мляко от крави хранени с фуражи.
За производство на 1 килограм сирене Грана Падано са необходими 17 литра мляко. което след преработка узрява 18 месеца (половината от месеците,в които зрее Реджаното).
Питата сирене е цилиндрична с диаметър 35-45 см и височина 15-18 см. Теглото на узрелите пити сирене е между 24 и 40 кг.
Цветът е бял до леко жълтеникав.Грана Падано се консумира както самостоятелно, така и като добавка към червени вина.

Продуктът,който ще ви препоръчам днес обаче е с вид на "пръчка" и е миньон - тежи едва 250 гр.
Вкуса на Biralungo (на Biraghi) е нещо средно между Реджано и Грана Падано. Има по меката и зърниста структура на Грана и по-решителния стипчиво-сладък вкус на Реджаното. Не е много подходящ за поднасяне настърган или на люспи,но пък е идеален за ръфане,за тези които ядат сирената нарязани на парченца. Също така е подходящ за хапки,но не бих казала,че е много пидходящ за съвместна консумация с вино.
Аз го получих скоро от Южна Италия,но е прозведен в Пиемонте.Лесен за отваряне и съхранение.Моят син се забавлява много от формата му и го яде с удоволствие. От заглавието се подразбираше,че тук и сега аз съм готова да реша вечната дилема с пармезана реджано и грана падано, за това,кой  продукт е по-качествен и вкусен....но...да дам категорично мнение за това е като да дам мнение какво вино да пиете. Някои от вас харесват Мерлото и харесват или биха харесали Реджаното,на други розето и Гран Бираги,на трети Граната и Мавруда. Важното е да се насладите на вкуса и да оцените за себе си кой е вашия тип. И ако имате късмета да сте категорични,напишете един коментар тук. Весели празници на всички !

Коментари