BRUSCHETTE TIME

Днес си направих едно просто,но ужасно вкусно италианско предястие - Брускета с домати,чесън и босилек.Брускетата е типично селско предястие за средна Италия (най-вече типична за кухнята в Лацио и Тоскана). Тя представлява нарязан на един пръст дебелина резени типичен италиански хляб или франзела със зехтин и плънка,която може да е всякаква. Класическите брускети са с домати,чесън и зехтин,но има и такива с прошуто,с различни салами включително и такива с крем от трюфели. Най-съществени за вкуса и аромата на една брускета са хляба и качествения зехтин.
Аз използвах 6 филии обикновен типов хляб оваляни старателно от горната страна в зехтин с чесън. Тях (чесънът и зехтина) предварително бях поставила заедно в дълбока чиния. След това се мятат във фурната за 5-7 минутки и когато придобият златисто-кафяв цвят се вадят. Нарязах 2 скилитки чесън и един стрък пресен босилек на дребно,а също така нарязах 2 средноголеми домата биволско сърце на дребни кубчета. Всичко това смесих,разбърках и овкусих с 3-4 капки зехтин и една щипка сол и се поставя щедро с връх върху топлите препечени филийки. Става за 7 минути,а е много вкусно и подходящо за гости бързо и евтино предястие.

Най- забележителната брускета,която съм яла досега беше преди една година. Мои добри приятели от Форли (Емилия-Романя,Италия) ме заведоха в една брускетерия в град Предапио - родния град на Мусолини. Gambacorta anni venti (или както казват местните Dal Baffo) бе типичното за тази зона заведение тип бирария с дървени маси,столове и пейки.
Наистина като атмосфера и обслужване не беше нищо особено,но брускетите бяха нещо,което не мога да ви опиша и си заслужават дългото чакане. Може да се избира между три дължини брускети с различни плънки в зависимост от дължината. Брускетата от 40 см.беше с една единствена плънка, тази от 80 см.с три и.....внимавайте да не паднете,защото най-дългата брускете беше дълга 120 см. и можеш да си я поръчаш с до 5 различни плънки. Това бе не брускета,а истинско чудовище брускетище! Аз скромно си поръчах една от 80см. с три плънки и беше най-вкуснато и хрупкаво нещо,което съм яла в живота си! Ето защо ви го препоръчвам горещо! Ако имате път през Предапио задължително хапнете там. Адресът е : GAMBACORTA ANNI VENTI di IMMATIMENTO ANNI TRENTA,
10, pl. Isonzo - 47016, Predappio (FC) ,tel: 0543 923199, 389 6807935,
web site : http://www.bruschetteriagambacortaanni20.it/
На следващата страница може да придобиете представа за менюто : цените и асортимента.




Коментари