COSTA CONCORDIA

20 месеца откакто до брега на италианския остров Джилио лежи един гигант,голям колкото два и половина футболни стадиона и висок до кръста на Статуята на свободата.
20 месеца откакто 34 жертви намериха смъртта си в търбуха на луксозния лайнер Costa Concordia,чиято кръстница на 7 юли 2006 година е станала моделът Ева Херцигова.
Собственикът,компанията Carnival Corporation & PLC. поръчва направата му на 19 януари 2004. Изграждането му е поверeно на италианската корабостроителна компания Fincantieri и на 2 септември 2005г. той вече е готов,а неговата скромна стойност е размер на 450 милиона евро! Първият круиз направен с този великан е на 9 юли 2006. Близо 5 години по-късно,в нощта срещу 13 януари 2012г.,с капитан на борда Франческо Скеттино, огромното му туловище наполовина поляга във водите на оствов Джилио и стои там като безмълвен паметник и до днес. Огромни суми са стрували до сега спасителните,закрепителните,екологичните акции и проучвания във водите около и на борда на лайнера с дължина 290,20 м.,широчина 35,50 м.,височина 70 м. Екипажът на луксозното возило е бил 1100 души,а максималния капацитет за пътници - 3780 души.
След няколко часа започва акцията по изправянето на Costa Concordia,а именно днес 16 септември 2013г. след едногодишни усилия ще се достигне до началото на крайната решителна фаза от транспортирането на лайнера извън водите на острова. В 6:00ч. местно време,гигантските кутии прекрепени на откритата му страна ще бъдат изпълнени с вода и полека с помощта на въжета прикрепени към платформа под потъналата част на кораба,той ще бъде постепенно изправен. Едва щом към другата му страна бъдат закрепени други две гигантски кутии с вода за уравновесяване, ще бъдат изпразнени всички четири кутии и въздуха в тях би трябвало да повдигне и отведе лайнера извън водите на остров Джилио.

Дано всичко да мине по план,тъй като тази операция е много рискована - корпусът на Concordia може да се разпадне при изправянето и това да доведе до нова екологична катастрофа.

Коментари