Мармалад от червен лук от Тропеа

Отдавна не съм писала нищо и се завръщам с гръм и трясък и може би с...малко сълзи на очи??? Идва сезона на зимнините и аз искам да ви предложа една много оригинална, лесна и впечатляваща рецепта за мармалад,с който със сигурност ще спечелите много овации...
Става въпрос за мармалад от...лук ! Но не от този лук,който режете плачейки...о не,не,не! Този лук е специален. Насладете се на моето кулинарно предизвикателство а именно:


Мармалад от червен лук от Тропеа

 Подходящият сорт за приготвяне на този мармалад е червения сладък лук. Много добре се комбинира със сирена : пекорино, пармезан или пушено сирене,но и много колбаси и меса например със свинско.

Продукти за 4 бурканчета от 250 мл.:
1 кг. Червен лук
200 гр. Бяла захар
200 гр. Кафява захар
1 листо дафинов лист
30 мл. Коняк
100 мл. Бяло вино или Розе

Начин на приготвяне :
Набавете си 4бр. стъклени буркани нови, с капак на винт или със стъклен капак с изолираща гумичка. Измийте ги на струя течаща вода и ги стерилирзирайте преварявайки ги във вода заедно с капаците. Оставете след като водата кипне и изключите котлона още 30 мин и след това изчакайте да изсъхнат. Измийте и уплътненията ако капаците са стъклени.
Измийте,обелете и нарежете лука на тънки надлъжни резени. Поставете нарязаният лук в стъклен съд и добавете бялата захар, кафявата захар и виното. Прибавете и конякът, дафиновия лист и разбъркайте добре всичко така че да попият съставките.
Покрийте разбърканата смес с фомакинско прозрачно фолио и оставете да отпочине на хладно и сухо място за поне 6 часа.След като престои така лукът поема всички аромати,отстранете фолиото и махнете дафиновият лист и след това пресипете всичко в тенджера.
Сварете на бавен огън бъркайки сместа до пълното омекване на лука - това ще отнеме до 25-30 минути и след половин час вашият мармалад би трябвало да е готов. Вземете малко от сместа и капнете в една чиния и я дръжте отвесно - капката трябва да остане компактна и това е доказателство,че мармаладът е готов. В случай,че капката се стича и не е компактна продължете с варенето за още 5 минути като бъркате непрекъснато. Повторете процедурата с чинията и варете докато капката застане статична.
Изключете котлона и присипете сместта в бурканчетата още топла с помощтта на черпак или продълговата лъжица. Затворете добре бурканчетата и ги оставете да изстинат. След като се охладят бурканчетата трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място. Изчакайте поне един месец преди консумацията и като ги отваряте обърнете внимание дали нямат задържан мухъл на повърхността - знак че стерилизацията и изсъхването не са били акуратно извършени.Така може да се съхранява мармаладът от 6 до 12 месеца (на тъмно и хладно). Бурканчетата,в които поставяте мармаладът не трябва да са по-големи от 250 мл.и веднъж отворен мармаладът трябва да бъде изконсумиран за 3-4 дни дори ако е на съхранение в хладилника. Тази калабрийска рецепта се прави с типичният за южна Италия сладък червен лук - постарайте се да намерите подобен сладък,месест и сочен сорт за да се получи рецептата. Успех !

Коментари