МОСТОВЕ



Мостът на ангелите
Скулптури на Бернини красят моста, водещ към замъка Сант Анджело във Вечният град - Рим.
Император Адриан го е построил през 134 г. сл. Хр. за да свърже с другата страна на реката неговият мавзолей Castel Sant'Angelo (Мавзолеят на Адриан по онова време).Мостът е кръстен Елио, наричан е още мостът на замъка (Ponte di Castello), днес се нарича Ponte Sant'Angelo.
За изграждането му е била използвана peperino (магмена скала), и е покрит с травертин (седиментна варовикова скала) Структурата му се крепи върху три арки и стълби, които стигат до реката.
Името Ponte Sant'Angelo мостът получава през шести век, когато папа Григорий I (известен като Григорий Велики шестдесет и четвъртият папа , той е почитан като светец и Доктор на Църквата), именно защото по него се стига до  замъка Сант Анджело.
За съжаление, моста също носи спомена за една тъжна история:  по време на празниците по случай 1450-тия юбилей, парапетите на моста поддават поради големия наплив на поклонници и това е причинило смъртта на много хора.През 1535 г. папа Климент VII (Джулио ди Джулиано Медичи, 219-ия папа), е поставил на  моста статуи на Св. Св. Петър и Павел, на останалите четирима евангелисти и  на патриарсите Адам, Ной, Авраам и Моисей, но  в последствие са останали само тези на Св. Св. Петър и Павел.Папа Климент IX (238-ия папа) през 1669 г. урежда построяването на нов парапет на моста по проект на Джан Лоренцо Бернини и тогава са поставени и десетте статуи на ангели, носещи символите на Страстите Христови, издълбани от учениците на Бернини под негово ръководство.От тези скулптури на ангели, само един е подписан от Бернини и е бил поставен в църквата на Sant'Andrea.

Коментари