VERDE

ЗАЩОТО ПАРИТЕ НЕ СА ВСИЧКО !
Един наистина специален "магазин", където не ви трябват банкноти, нито монети, за да вземете, това което ви трябва. Идеята, е от тези които шокират : става дума за "Passamano", първият не-магазин, базиран на философията за рециклирането и повторното използване, където "купуваш" без да плащаш, защото предметите нямат цена. Тук всичко може да се вземе без да бъде платено.
Реализиран благодарение на доброволци, които не получават компенсация а набират чрез дарения само средствата за покриването на ежемесечните разходи на магазина, Freeshop-ът  "Passamano" е бил открит миналата събота в Бoлдзано на Via Rovigo 22/C. Проектът е част оъ редица инициативи, които насърчават повторната употреба на стоки и по-съзнателното отношение към безотговорното пилеене на ресурси, подпомагат борбата срещу консуматорското общество и срещу принципът - използвай и хвърляй.
Но какво трябва да се направи за да се отиде в магазинът? Много просто : трябва само да намерите адресът, да влезете, да разгледате, да намерите това , което ви интересува и да си го вземете без да платите абсолютно нищо. Освен това може да се включи всеки, който иска да остави нещо свое, което не използва и е запазено или да се остави дарение за шлащане на консумативитв на магазинът.
"Има неща, които е много по-лесно да подариш, отколкото да продадеш - разказва Андреа Неслер, която е ред доброволките в проекта - когато един предмет има сантиментална стойност е трудно да се определи стойността му и да бъде продаден. Рто защо е много по-добре да бъде подарен.Така един екс скиор дойде и ни донесе цялата си спортна екипировка, защото имал проблем с кръста и не можел да излезе на пистата. Дойде и ни разказа историята си." Не само обмяна на обекти но и начин на общуване и създаване на нови приятелства.

Друга доброволка разказва : "Идеята се породи от интернационалното движение "Transition Town", основано от Роб Хопкинс. Крайната цел е участието като измерение, което дава възможност за индивидуално творчество.
"Накратко "Passamano" изглежда като магазин, но всъщност е противното", добавя доброволката, "нищо в него не се продава. Всеки може да влезе и да вземе всичко което пожелае и не е нужно да даде нищо в замяна на взетото."
Магазинът е също е място, където може да научите повече за осъзнатият консумизъм, рециклирането и повторното използване на продуктите, еко пътуванията, вегетарианската и вега кухнята, отговорният туризъм и човешките права. Има библиотека и зала за срещи с 30 седящи места за тематични вечери и мини-семинари.Но преди всичко "Passamano" e пример за всички, които биха искали да дадат своят принос и да застанат зад тази идея, но не са открили начинът да го направят.
http://www.greenme.it/approfondire/buone-pratiche-a-case-history/7436-passamano-negozio-free

Коментари