КУЛТУРЕН АФИШ

TIRAMISU - СПЕКТАКЪЛ
Вчера бях на една много свежа театрална постановка в Театър София. Участваха 7  млади и талантливи актриси, между които и Луиза Григорова от телевизионният сериал "Стъклен дом". Сюжетът ме изненада и очарова! През цялото време откривах познати теми и персонажи,близки или изживяни чрез някой близък. Спектакълът е своеобразна рамка на съвременната жена, откровенна изповед и огледало на проблемите, с които се сблъсква всяко едно съвременно младо момиче.  "Висока е цената на успеха!", обясниха режисьоърт на постановката Николай Поляков и актрисата Мила Банчева в интервю за предаването „Под лупа” на Тв “Европа“.
“Тирамису“ на италиански означава „издърпай ме нагоре, изтегли ме, повдигни ме“/tirami-повдигни ме, издърпай ме, su- отгоре, горе/  Всяка една от жените в пиесата има нужда да се почувства приповдигната по някакъв начин, подчерта актрисата Лилия Маравиля. Зад фасадата на червилата, модерните облекла и прическите се крият проблеми и самота. Виртуалната реалност се опитва да замени личния живот, вкусовете и предпочитания на хората. Тези 7 прелести на природата са млади, красиви, работят в рекламна агенция, печелят добри пари.Чудесно се справят със съблазните и капаните на големия град, знаят как да се обличат и къде си струва да отидат. Те са предмет на възхищение и ненавист.И посещавайки постановката и вие ще можете да надникнете под красивата им обвивка...
Малко и за авторът Йоанна Овшанко. Тя е родена през 1974 г. в Полша.  За сега има само една пиеса – „Тирамису”, която е поставена за първи път в Лаборатория за драма - Частния театър Studio Buffo във Варшава през пролетта на 2005 г. с режисьор Алдона Фигура. През първите два сезона тя е играна над 100 пъти. Пиесата е плод на лични преживявания на Овшанко като рекламен агент – работила е три години в мощна агенция и познава този нов модерен начин на живот. Разкрива по интересен начин виртуалната реалност, която се опитва да замени личния живот, вкусове и предпочитания на хората. Седем млади, успели, силни и красиви жени водят своята битка за успех в обществото като зрителите стават свидетели и на най-интимните им изживявания, съпреживяват сблъсъка на личността и наложените обществени правила за успех, реализация, норми за щастие. Режисьорът Николай Поляков – майстор на аналитичната трактовка на класически и съвременни текстове в тандем с младата, но вече утвърдена сценографка Огняна Серафимова / номинация Икар2012/ се доверява на седем млади и заявили таланта си актриси – Лилия Маравиля, Лора Мутишева, Мила Банчева, Силвия Петкова, Дария Симеонова, Луиза Григорова и Снежана Макавеева, които ще разкрият интересните истории на своите героини, ще омайват с красотата си и вълнуват с неочакваните интимни изживявания и със сигурност ще поднесат сладко тръпчивия вкус на сладкиша, дал името на пиесата и постановката. Постановката е преведена от Мариана Минковска, режисирана Николай Поляков, сценографията е със страхотни светлинни ефекти върху движещи се стени и кубове и е на Огняна Серафимова. Актрисите са Лилия Маравиля, Силвия Петкова, Мила Банчева, Дария Симеонова, Лора Мутишева, Луиза Григорова, Снежана Макавеева.http://www.polinst-bg.org/#
И след като поговорихме за театралното тирамису ето го и оригиналното италианско тирамису, с което едва ли момичетата от спектакълът са прекалявали, защото е бая калорично.
Ето и РЕЦЕПТАТА
Продукти:
400 г. Маскарпоне
4 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
100 г. пудра захар
2 с. л. коняк (амарето, ром или марсала)
250 мл. силно кафе еспресо
1 опаковка бишкоти "Savoiardi"
2 ч. . натурално какао
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват с пудра захар докато не увеличат обема си 3-4 пъти.
Прибавя се Маскарпонето и се размесва внимателно с дървена лъжица.
Белтъците се разбиват на твърд сняг.
Добавят се при Маскарпонето внимателно и се разбъркват.
В свареното кафе се прибавят 2 с. л. коняк (амарето или ром).
Бишкотите се потапят една по една в кафеената смес и се нареждат една до друга.
Отгоре се поставя един слой крем. Отгоре отново потопените бишкоти, крем. Най - горният слой трябва да бъде крем.
Така наредените бишкоти се поставят в хладилника да престоят една нощ.
Преди сервирането се поръсват с какао.
Нареждат се бишкотите в чаша, настъргва се малко черен шоколад, отгоре крем и в хладилника за една нощ.
Бележки: Ако тирамисуто може да се реже с нож, значи това не е тирамису. Тирамису се слага само с лъжица. Като правило, престояло една нощ е по вкусно...

Коментари