Ватикански хляб


Чували ли сте някога за Ватикански хляб? 
Това е нещо като верига,като тези,които получаваме в електронната си поща,а преди много години си разменяхме под формата на писма от вида: "до три дни трябва да предадеш нататък на седем твои приятели. Ако го направиш ще ти се обади любовта на твоя живот,ако прекъснеш веригата ще те сполети нещастие до 1 седмица". На това в Италия му се вика веригата на св. Антонио,а аз си позволих да нарека този хляб Ватикански кулинарен спам,но въпреки всичко,тъй като идеята е много мила,с радост и нетърпение реших да го направя.
Веригата се базира на непрестанното препредаване от дом на дом на сместа,а на мен ми го даде моята скъпа приятелка и учителка по италиански Диана.
Освен,че резултатът по нейни думи е много вкусен,се говори,че този хляб носи щастие и здраве на цялото семейство,а на този,който го приготвя и пече изпълнява едно желание! Казва се също,че хлябът се прави само един път в живота,коeто значи,че имате един единствен опит за желанието,което трябва да си намислите ако някой ваш приятел ви включи във веригата давайки ви от сместа.
Да преминем към практиката!
Както вече споменах аз получих първоначалната смес за хляба от моята приятелка Диана. Тя ми я донесе в пластмасова кутия от сладолед. Когато я отворих ме лъхна аромата на кисело - онзи типичен мирис на квас!
За да стигне до мен моята смес е преминала през много приключения,но накрая щастливо се настани в моята кухня с грижливо напечатана инструкция за приготвянето му.
Аз получих сместа в неделя,но приготвянето на хляба започва винаги в понеделник!!! Процеса на приготвяне продължава една седмица!
Сместа се прехвърля в пластмасов или стъклен по-голям и вместим съд с размера на тенджера и се захлупва с капак. Важно е да се знае,че в етапите,когато е нужно разбъркване,това може да става само и единствено с дървена лъжица!!!

В ПОНЕДЕЛНИК към прехвърлената смес само се добавя без да се разбърква 250гр. захар. След това се похлупва с похлупак.
Във ВТОРНИК само се прибавя без да се разбърква 250 мл. прясно мляко,след което пак се похлупва с похлупак
В СРЯДА отново без да се разбърква се добавя 250 гр. брашно,след което отново се захлупва.
В ЧЕТВЪРТЪК само се разбърква хубаво до получаването на хумугенна смес - равномерна без топчета и пак се захлупва.
В ПЕТЪК към вече разбърканата смес се добавят 250 гр. захар, 250 мл. прясно мляко и 250 гр. брашно. Разбърква се отново енергично до постигане на хумугенна смес и цялата смес се разделя на 4 равни части,три от които трябва да се подарят преди идващия понеделник на трима близки или приятели. Четвъртата част се оставя отново в пластмасовия или стъклен съд с похлупак.Ако останалите 3 части останат у вас и петък вечер (докато въртите телефоните в търсене на кого да ги дадете) имайте предвид, че ако бъдат оставени в съдове, които са с нестабилни капаци ще кипнат ! Или ги завинтете здраво в съда, където са поставени или проверявайте периодично вдигайки от време на време капака за да влезе въздух в закваската - тогава спада !
В СЪБОТА към останалата 4та част в съда се добавя още : 250 гр. брашно,250 мл. олио,3 яйца, 1 шепа стафиди,1/2 начупен на дребно шоколад, 1 кафена чашка начупени орехи, 1/2 ч.л канела,1/2 ч.л сода за хляб,1/2 бакпулвер, 1 п. ванилия. Пече се в кексова форма на умерена фурна (около 180 градуса) за 40-45 минути.
Не забравяйте когато започнете приготовлението на хляба в ПОНЕДЕЛНИК да си намислите своето желание! Аз си пожелах моето и ще съм най-щастливата на света ако се изпълни!

Коментари